Vakbond praat rechts: Nederland wordt onveilig

Geen categoriejul 29 2013, 12:44
Zelfs de vakbond vindt het wat ver gaan: er wordt bezuinigd op defensie en politie, maar wel geld uitgetrokken om werkloosheidsuitkeringen te bekostigen. Hoewel, was het niet juist de vakbond die dat eiste?
Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk was wat alarmistisch toen zij dit weekeinde beweerde dat Nederland 'onveiliger' wordt als gevolg van het kabinetsbeleid. Er wordt inderdaad bezuinigd: bij zowel defensie als de politie moet er ongeveer een miljard af. Er verdwijnen ook banen, wat de vakbond natuurlijk stoort, hoewel dat bij de politie meer te maken heeft met het samenvoegen van de korpsen dan bezuinigingen. Door de nationale politie verdwijnen overbodige administratieve en ondersteunende functies. Het alternatief is melkertbanen op het politiebureau. Dat is niet de bedoeling.
Ook Van Brenks geklaag over "obsessieve" bezuinigingen die "slecht voor de economie" zijn is linkse kletskoek. "Vrijwel alle economen zijn het daarover eens," zegt Van Brenk. Niet dus. En zelfs als dat het geval was, zegt het nog weinig. 'Vrijwel' alle economen waarschuwden begin jaren tachtig voor het economische beleid dat Margaret Thatcher in het Verenigd Koninkrijk willen voeren. Maar dat leidde er wel toe dat het land uit de malaise kwam, onder meer omdat de macht van de vakbonden flink aan banden werd gelegd. Dat zal Van Brenk dan ook niet zo snel als inspiratie aanhalen.
Toch, Van Brenk heeft een punt. Er is wel geld om de bouw van windmolens te subsidiëren en in de naam van de nivellering betaalt iedereen met meer dan een modaal salaris meer belasting, maar op defensie en politie, de kerntaken van de overheid, wordt gekort. Dat deze rechtse kritiek klinkt uit de mond van een linkse vakbondsvrouw is op z'n minst opmerkelijk, zo niet hypocriet.
Michael merkte zaterdag terecht op: "De staat heeft maar een paar primaire taken, maar die worden continu overboord gezet om linkse hobby's in stand te houden. De herverdeling van de welvaart gaat namelijk boven alles." Dat geld echter net zo goed voor de vakbond waar Van Brenk leiding aan geeft. Zij is de SP-vrouw die vindt dat de belastingen nog hoger moeten, dat er nog verder moet worden genivelleerd. Dat schaadt de economie, immers, er is dan minder geld om privaat uit te geven en te investeren. Dus moet er weer meer worden bezuinigd, waar Van Brenk zich vervolgens tegen verzet. Zo blijf je bezig.
Zou iemand mevrouw Van Brenk het volgende eens kunnen vragen? Als zij verder wil nivelleren, wat slecht is voor de economie, meer uit wil geven om vervolgens de economie te 'stimuleren' en niet wil bezuinigen op veiligheid noch uitkeringen noch zorg, waar zij het geld dan vandaan denkt te halen? Of lenen we, als het aan haar en de vakbond ligt, tot in het oneindige?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten