Van Miltenburg probeerde Pechtold te helpen

Geen categoriejan 06 2014, 11:29
De Kamervoorzitter legt uit hoe ze partij koos voor D66.
Collega Michael schreef gisteren al over het interview dat Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zaterdagnacht aan Radio 1 gaf. Daarin zei ze geen enkele reden te zien om op te stappen. "Ik probeer het zo goed mogelijk te doen en sta elke dag op met het voornemen om het beter te doen dan gisteren," zei de VVD'er. Dat helaas weinig anderen vinden dat ze daarin slaagt, deert Van Miltenburg blijkbaar weinig. Het was dan ook niet vreemd dat Michael zich in de eerste plaats aan deze halsstarrigheid ergerde.
Echter, in hetzelfde interview deed Van Miltenburg een opmerkelijke uitspraak over een incident dat vorig jaar september plaatshad. Een uitspraak die bijzonder goed duidelijk maakt waarom zij ongeschikt is als voorzitter.
PVV-leider Geert Wilders maakte Alexander Pechtold van D66 destijds uit voor een "miezerig mannetje," omdat de laatste, tijdens de Algemene Beschouwingen, plots Wilders vroeg afstand te nemen van extremisme op rechts.
Waarom greep Van Miltenburg niet in? Omdat ze vond dat Wilders de aandacht afleidde van een serieuze kwestie door Pechtold persoonlijk aan te vallen. "Als ik toen had ingegrepen, was hij daarin geslaagd." Van Miltenburg was vervolgens onder de indruk van de vasthoudendheid van Pechtold die zijn vraag herhaalde.
Dat is helemaal mooi! Als er iemand een persoonlijke aanval deed, was het Pechtold. Er was tijdens het debat immers geen enkele inhoudelijk aanleiding voor zijn vraag, noch is er in het algemeen bijzonder veel aanleiding om van Wilders te verlangen dat hij keer op keer afstand neemt van idioten. Hij is toch zeker niet verantwoordelijk voor iedereen die mogelijk enkele van zijn opvattingen deelt?
Dat Pechtold dat toch deed, was zonder meer een PR-stunt. De aanvaring was die avond in alle journaals te zien. Pechtold profileerde zich weer eens als het geweten van politiek correct Nederland. Dat Wilders reageerde zoals hij deed, was hem dan ook niet geheel kwalijk te nemen.
Zijn woordkeuze was niet netjes en daar had Van Miltenburg hem best op aan mogen spreken. Maar dat zij dat niet deed, omdat ze niet Wilders, maar Pechtold een handje wilde helpen, is onvergeeflijk. De Kamervoorzitter moet boven de partijen staan. Dat deed Van Miltenburg niet. Zij koos, naar eigen zeggen, partij voor Pechtold door niet in te grijpen en is er nog bijna trots op ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten