Van RijnGate: AD boog voor druk ministerie

Geen categorienov 06 2014, 9:00
Hoofdredacteur Christiaan Ruesink van het AD moet de eer aan zichzelf houden en opstappen. Datzelfde geldt voor staatssecretaris Van Rijn.
De Volkskrant bericht vanmorgen dat het Algemeen Dagblad onder druk is gezet door het ministerie van Volksgezondheid om het interview met Joop van Rijn - de vader van staatssecretaris Martin van Rijn - niet te publiceren. In dat interview haalt de oude Van Rijn hard uit naar de zorginstelling van zijn vrouw. Zo zou er geen toezicht zijn in verpleeghuizen en worden bewoners niet of nauwelijks verzorgd. "Soms loopt urine langs haar enkels," aldus de bejaarde man die de zorg voor zijn vrouw maar op zichzelf heeft genomen.
Het ministerie was blijkbaar zo bang voor de mogelijke gevolgen van dit interview dat het 't Algemeen Dagblad flink onder druk zette om het verhaal niet te publiceren. Gelukkig ging de krant daar niet mee akkoord... maar helaas gaf het op een ander punt wel toe aan de druk.

Toen het AD niet boog voor de druk, is hoofdredacteur Christiaan Ruesink indringend gevraagd niet te vermelden dat het om de vader van de staatssecretaris ging. 'Dat stond er oorspronkelijk wel bij', zegt Ruesink. De familieband werd geschrapt in de verwachting dat Martin van Rijn de volgende dag een interview aan de krant zou geven over de zorg voor zijn moeder.

Dat is een leuk excuus - "in de verwachting dat Martin van Rijn de volgende dag een interview zou geven" - maar het is géén reden om niet bij het verhaal zelf te vermelden dat de klager de vader is van de staatssecretaris. Het zal het AD niet zijn ontgaan dat het interview juist daarom uiteindelijk viral ging. 
Ruesink had het verzoek van het ministerie nooit mogen inwilligen. Het is een schande dat hij dat uiteindelijk toch deed - uit angst of vanwege vriendjespolitiek is vooralsnog onduidelijk, maar dat doet er ook niet echt toe. Het punt is dat hij als hoofdredacteur de verantwoordelijkheid heeft om dit soort nieuws zo goed en groot mogelijk te brengen. Dat hij dat niet heeft gedaan valt hem bijzonder zwaar aan te rekenen.
Als de hoofdredacteur van het AD ook maar iets van eergevoel had zou hij zijn functie ter beschikking stellen. In zijn positie kun je het je niet veroorloven om zo'n significante fout te maken, nee, ook niet als het ministerie je een interview belooft met Van Rijn (en zich daar vervolgens niet aan houdt).
Natuurlijk moet niet alleen Ruesink opstappen, maar de staatssecretaris zelf ook. Het is onacceptabel dat zijn ministerie geprobeerd heeft om dit verhaal uit de krant te houden en het AD vervolgens pushte om zijn familieband met Joop niet te vermelden. We hebben in dit lang nog altijd de vrijheid van de pers; dit soort druk past daar niet bij. Heeft Van Rijn de moed om zijn carriere te beëindigen of moet de Tweede Kamer er aan te pas komen?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten