Vanavond landelijk debat gemeenteraadsverkiezingen: waar bemoeien die landelijke fractievoorzitters zich eigenlijk mee?

Vanavond landelijk debat gemeenteraadsverkiezingen: waar bemoeien die landelijke fractievoorzitters zich eigenlijk mee?

Daar gaan we hoor, vanavond is het eerste landelijke debat over de gemeenteraadsverkiezingen. Een contradictio in terminis, dat ziet u goed. In dit debat mogen landelijke fractievoorzitters weer hun ei leggen omtrent landelijke en gemeentelijke gebeurtenissen. Die gemeentelijke gebeurtenissen zijn natuurlijk een schijn, want waar bemoeien die landelijke fractievoorzitters zich eigenlijk mee?

Thierry Baudet mag dan misschien niet tientallen coalities met lokale partijen zijn aangegaan, maar zijn boodschap was helder en terecht. Mensen moeten vooral stemmen op lokale partijen om het zogeheten 'partijkartel' open te breken. Op landelijk, of op lokaal niveau, de strijd is wezenlijk. Enfin, vanavond staat in het teken van de lokale politiek met landelijke politici. Dezelfde gezichten met dezelfde vage argumentatie. Het kan ook niet anders, want het gaat om lokale politiek en als landelijke partij heb je en kan je niets over zeggen.

Dus wat voor schijnvertoning is het dan vanavond? Het antwoord is: nogal een schijnvertoning. De landelijke partijen grijpen dit moment aan om hun lokale afdelingen te promoten. Hun populariteit straalt uit naar de lokale afdelingen. Hiervoor is de lokale politiek niet opgericht. Het is opgericht om mensen lokaal te verbinden in een lokale politieke sfeer om gezamenlijk problemen op te lossen. Op lokale afdelingen van landelijke partijen stemmen, omdat de partij het landelijk het wel of niet goed doet, slaat helemaal nergens op. Het is een weggegooide stem, want lokale politici zijn wezenlijk anders in vergelijking met nationale politici. Dat is een zeer grote open deur intrappen. Daarom valt het ook niet te begrijpen dat er een 'nationaal debat' is over de gemeentelijke politiek.

De enige gemeenten die hier beter op worden zijn de grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, en Utrecht. Voor de rest is er geen wezenlijke toevoeging aanwezig in het debat vanavond. Stop dan ook met dit potsierlijke fenomeen. Niemand zit er op te wachten en de lokale politici doet het meer slecht dan goed.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties