Vandaag precies 100 jaar geleden kwam de meest dodelijke ideologie ooit aan de macht in Rusland

Geen categorienov 07 2017, 12:00
En heel de wereld leed daar decennialang onder.
Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de communisten de macht grepen in Rusland. Hoewel dit de 'Oktoberrevolutie' genoemd wordt vond die volgens de Gregoriaanse kalender plaats in november, op de zevende dag van die maand dus.
Voor communisten wereldwijd was het een geweldige actie. Vladimir Lenin en zijn bondgenoten hadden een coup gepleegd! Nu zou de socialistische revolutie eindelijk (wereldwijd) uitbreken! Jawel, wat een feest! Gelijke rechten voor arbeiders, niets geen 'elite' meer die 'iedereen uitbuitte,' vrijheid en gelijkheid zouden eindelijk leidend zijn.
Nou, dat liep net even anders. Sterker nog, de Sovjet-Unie werd al snel het land met de meest dodelijke overheid ooit. Hoewel links tegenwoordig net doet alsof het grote moorden en opsluiten van tegenstanders begon met Stalin, Lenins opvolger, is dat historisch gezien onjuist. Lenin zelf was net zo'n grote tiran als Stalin. Hij was alleen minder lang aan de macht waardoor hij persoonlijk minder schade kon aanrichten. Maar ook onder hem verdwenen talloze mensen in gevangenissen, in goelags, en werden er ontelbaar veel potentiële critici van het nieuwe regime simpelweg vermoord.
Die arme mensen werden van hun bed gelicht en daarna nooit meer teruggezien door hun familieleden. Dát was de ware aard van het communisme, en dat werd al duidelijk onder Lenins heerschappij, niet alleen onder Stalins rule of terror.
Vandaag, 7 november 2017, markeert dus een gitzwarte dag in de lange geschiedenis van de mensheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten