Vandaag precies 100 jaar geleden kwam de meest dodelijke ideologie ooit aan de macht in Rusland

Vandaag precies 100 jaar geleden kwam de meest dodelijke ideologie ooit aan de macht in Rusland

En heel de wereld leed daar decennialang onder.

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de communisten de macht grepen in Rusland. Hoewel dit de 'Oktoberrevolutie' genoemd wordt vond die volgens de Gregoriaanse kalender plaats in november, op de zevende dag van die maand dus.

Voor communisten wereldwijd was het een geweldige actie. Vladimir Lenin en zijn bondgenoten hadden een coup gepleegd! Nu zou de socialistische revolutie eindelijk (wereldwijd) uitbreken! Jawel, wat een feest! Gelijke rechten voor arbeiders, niets geen 'elite' meer die 'iedereen uitbuitte,' vrijheid en gelijkheid zouden eindelijk leidend zijn.

Nou, dat liep net even anders. Sterker nog, de Sovjet-Unie werd al snel het land met de meest dodelijke overheid ooit. Hoewel links tegenwoordig net doet alsof het grote moorden en opsluiten van tegenstanders begon met Stalin, Lenins opvolger, is dat historisch gezien onjuist. Lenin zelf was net zo'n grote tiran als Stalin. Hij was alleen minder lang aan de macht waardoor hij persoonlijk minder schade kon aanrichten. Maar ook onder hem verdwenen talloze mensen in gevangenissen, in goelags, en werden er ontelbaar veel potentiële critici van het nieuwe regime simpelweg vermoord.

Die arme mensen werden van hun bed gelicht en daarna nooit meer teruggezien door hun familieleden. Dát was de ware aard van het communisme, en dat werd al duidelijk onder Lenins heerschappij, niet alleen onder Stalins rule of terror.

Vandaag, 7 november 2017, markeert dus een gitzwarte dag in de lange geschiedenis van de mensheid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties