Vanmiddag: kersttoespraak koning Willem-Alexander

Geen categoriedec 25 2014, 12:00
De koning spreekt het Nederlandse volk weer toe.
Anders dan veel van mijn collega's in de journalistiek ben ik geen tegenstander van de constitutionele monarchie. Ik zit dan ook ieder jaar klaar voor de kersttoespraak van het staatshoofd. De kersttoespraak van vorig jaar (video) was een tikkie stijfjes - het was natuurlijk ook de allereerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander - maar de inhoud was meer dan prima.
Koning Willem-Alexander constateerde vorig jaar dat vrede op aarde "meer dan een onbereikbaar ideaal" is. Ook zei hij dat Kerst "een moment voor bezinning op ons bestaan" is. Ik denk dat de boodschap dit jaar niet heel anders zal zijn, omdat ook dit jaar is gebleken dat vrede op aarde verder weg is dan ooit.
De koning zal mogelijk ook stilstaan bij het verlies van 196 Nederlanders door het neerhalen van vlucht MH17 deze zomer. Veel families kunnen dit jaar geen Kerst vieren met hun geliefden. Bijna iedere Nederlander kent wel iemand die iemand kent die op de vlucht heeft gezeten of er op een andere manier mee te maken heeft gehad. Het heeft ons land diep geraakt.
Vanmiddag om 13:00 uur wordt de eerder opgenomen kersttoespraak van koning Willem-Alexander, opgenomen op de Eikenhorst in Wassenaar, uitgezonden op televisie. De NOS heeft niet langer het monopolie op de toespraak, en dat is goed nieuws voor de kijker:

Tegelijk met de NOS en een aantal regionale omroepen is de rede bij SBS6, RTL4 en FOX te zien. De eerste kerstrede van de koning trok vorig jaar 2,3 miljoen kijkers. De toespraak van Willem-Alexander lekte toen op voorhand deels uit via de website van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) omdat de ondertitels klaarstonden voor Uitzending Gemist. De NPO nam daarop maatregelen om herhaling te voorkomen. De ondertitels voor Uitzending Gemist worden nu pas na de live-uitzending klaargezet.

De kersttoespraak is na de uitzending direct terug te lezen op de site van het Koninklijk Huis. De video zal op YouTube worden gezet. Er is ook nog een herhaling om 17:53 bij de publieke omroep. Het zal mij benieuwen wat de koning dit jaar te zeggen heeft. In ieder geval wil ik deze kans aangrijpen iedereen, nogmaals, een fijne Kerstmis te wensen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten