Verbeter je geheugen met een simpele truc: zet een CD van Mozart aan

Verbeter je geheugen met een simpele truc: zet een CD van Mozart aan

Mozarts muziek blijkt het geheugen van luisteraars te vergroten.

Dat bericht The Daily Mail.

Listening to Mozart can give your brain a boost, according to a new study.

People who heard the classical composer's music showed an increase in brain wave activity linked to memory, understanding and problem-solving, researchers found.

Opvallend, maar het verhaal wordt nog frappanter als je in aanmerking neemt dat luisteren naar composities van Beethoven geen enkel effect had. De onderzoekers van de Universiteit van Rome leggen dan ook uit dat er iets specifieks is aan Mozarts muziek:

'These results may be representative of the fact that Mozart's music is able to 'activate' neuronal cortical circuits (circuits of nerve cells in the brain) related to attentive and cognitive functions.'

Met andere woorden, 'iets' in Mozarts muziek zorgt ervoor dat bepaalde corticale neuronale circuits die over attente en cognitieve functies gaan, geactiveerd worden. Toen deelnemers aan het onderzoek naar Mozarts 'L'allegro con spirito' luisterden bleek de hersenactiviteit gelinkt aan het IQ, het geheugen en het vermogen om problemen op te lossen toe te nemen. Vervolgens zetten de onderzoekers Für Elise aan van Beethoven. Het gevolg?

Niets.

De wetenschappers denken dat het te maken heeft met het feit dat de melodische lijn vaak herhaald wordt in Mozarts muziek. Dit zorgt ervoor dat luisteraars weinig "verrassende momenten" meemaken en de rest van de compositie goed kunnen inschatten. Ze voelen dus min of meer aan wat er komt. Om het anders te zeggen: het is een logisch verhaal.

[video width="640" height="480" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/K.-448-Mozart-Sonata-for-Two-Pianos-in-D-major-I-Allegro-con-spirito-480p.mp4"][/video]

Lees meer over:
Cultuur Wetenschap muziek

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties