Verhofstadt moet aftreden

Geen categoriemei 28 2014, 9:00
Onder aanvoering van de eurofiele Belg verliezen de Europese liberalen aan alle kanten stemmen. Tijd om een eurokritische leider te kiezen.
De Europese Parlementsverkiezingen vielen voor alle gevestigde partijen tegen, maar van de drie grote fracties verloren de liberalen het meest.
De Bulgaarse en Zweedse liberalen verloren beide een zetel in het Europarlement. De Deense liberalen verloren er twee, de Fransen zes, de Duitsers maar liefst negen. De Britse Liberaal Democraten verloren tien zetels en houden er maar eentje over. De Oostenrijkse liberalen zijn zelfs hun enige zetel kwijt.
De uitslag in België laat nog op zich wachten, maar de kans dat de Open Vld van oud-premier Guy Verhofstadt daar zetelwinst boekt lijkt klein. Het zijn de Vlaamse nationalisten onder leiding van Bart De Wever die het vooral in het noorden van het land goed doen.
Nederland is zo'n beetje de enige uitzondering. D66 wint een zetel, waardoor de Nederlandse liberalen op zeven uitkomen. De opkomst was echter historisch laag. Als meer Nederlanders de moeite hadden genomen om naar de stembus te komen, had de VVD mogelijk zetels verloren.
Al met al verliezen de liberalen in het Europees Parlement naar verwachting 23 zetels. Dat is meer dan een kwart!
Verhofstadt haalt desondanks opgelucht adem en stelt vast dat tweederde van de nieuwe parlementsleden door wil gaan met de Europese integratie. De man laat zich echt door niets en niemand uit het veld slaan.
Het moet toch bijzonder pijnlijk zijn dat de meeste liberale stemmen naar eurokritische partijen zijn gegaan. Liberale kiezers zijn over het algemeen rechts en rechtse kiezers zitten over het algemeen niet te wachten op het federale Europa waar Verhofstadt van droomt.
Het zou overdreven zijn om het gehele zetelverlies van de liberale fractie aan Verhofstadt toe te schrijven. Zo heeft de Duitse FDP haar eigen problemen en konden de liberalen in Frankrijk moeilijk tussen het conservatieve UMP, de Socialistische regeringspartij en het eurosceptische Front national komen. Maar zijn constante verheerlijking van de Europese superstaat kan ook weinig hebben geholpen. Het is eerder ondanks Verhofstadt dat liberalen in heel Europa op hun eigen partijen hebben gestemd, in de veronderstelling dat die in Brussel even eurokritisch zullen zijn als in eigen land. Zolang Verhofstadt de liberale fractie aanstuurt, kan daar echter geen sprake van zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten