Verkiezingen! Griekenland vandaag naar de stembus: gaan we verandering zien?

Geen categoriejul 07 2019, 9:00
Vandaag gaan de Grieken naar de stembus voor de nationale verkiezingen. Als we de peilingen volgen dan gaan de Grieken voor een machtswisseling. Dit zal betekenen dat de huidige linkse premier Tsipras zijn spullen kan pakken. De favoriet voor deze verkiezingen is de conservatief liberaal Kyriakos Mitsotakis.
Mitsotakis won met zijn partij tijdens de Europese verkiezingen al met grote afstand van de partij van Tsipras, Syriza. Toen won Mitsotakis met 33 procent van de stemmen. De vraag bij deze is dan ook meer: gaat Mitsotakis een absolute meerderheid halen?
Tsipras koesterde nog hoop dat hij zijn termijn tot oktober kon afmaken. Maar na Europese en lokale zware verliezen bij de verkiezingen eerder dit jaar, de grote verliezen kwam onverwacht. Dus zat er niks anders op dan vervroegd verkiezingen houden.
Door de kwestie Noord-Macedonië heeft Tsipras flink wat stemmen verloren, de naamkwestie van Macedonië lag gevoelig onder de Grieken. Met het compromis tussen Macedonië - nu dus Noord-Macedonië - en Tsipras vinden veel Grieken dat ze gezichtsverlies hebben geleden.
Vooral de middenklassers zijn klaar met Tsipras, zij merken al jaren dat de Syriza-regering de ene belastingverhoging na de ander invoert die hun portemonnee flink treft.
Volgens de laatste peilingen staat de gedoodverfde favoriet Mitsotakis er zeer goed voor. De absolute meerderheid moet te halen zijn, toch blijft het spannend. De Grieken zijn niet gewend om verkiezingen te houden in juli. Aangezien dit hun vakantiemaand is wordt de opkomst dan ook lager verwacht dan normaal. Hoe dit zal uitpakken voor Mitsotakis zullen we weten als alle stemmen zijn geteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten