Verkiezingen in immigratieparadijs Zweden: maakt het land een ruk naar (extreem)rechts?

Geen categoriesep 09 2018, 9:00
Het is vandaag erop of eronder voor Zweden. Tenminste, zo lijken veel kiezers zich te voelen tijdens deze verkiezingen. Het oh zo gastvrije Scandinavische land kan vanaf morgen ineens niet meer zo gastvrij zijn. De rechts-populistische Zweedse Democraten kan dan de verkiezingen gewonnen hebben en daarmee het land fundamenteel veranderen.

"Alle politieke partijen zijn zich veel meer gaan focussen op migratie", zegt Elin Naurin, politicoloog aan de universiteit van Göteborg. Ze vergeleek de huidige partijprogramma's met die van vroeger en concludeert dat migratie deze campagne een veel belangrijker onderwerp is geworden. "Het heeft Zweden heel erg verdeeld. De één ziet vooral de voordelen van migratie, de ander vindt dat er een heel andere aanpak komen. De partijen zijn zich daar veel meer bewust van."

Kritiek leveren op migratie was jarenlang een taboe in Zweden. "Je werd al snel weggezet als racist", vertelt schrijver David Crouch tegen persbureau Reuters. "Nu is dat misschien wel te veel omgeslagen. Ieder klein incident dat te maken heeft met migratie wordt opgeblazen tot een nationale discussie."

Zeer goed dat je eindelijk in Zweden over migratie en integratie mag praten, maar het lijkt inderdaad een land van extremen. Volgens mij komt dat vooral door de jarenlange intellectuele onderdrukking van critici. Hoe steviger je probeert om een plastic balletje onder water te duwen, hoe harder het balletje terugschiet. Daarom is de zeer rechtse partij, Zweedse Democraten, zo populair.
Als de laatstgenoemde partij de tweede partij van het land wordt, dan is het nog maar de vraag of andere partijen met hen willen samenwerken. De kans is wel groot dat als die partijen het niet doen, de reactie van de Zweedse kiezers nog extremer zal zijn. Ze kunnen de partij dan ook maar beter serieus nemen en normaal met hen omgaan.
Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Oostenrijk. Dat land heeft nu een regering met daarin de rechts-populistische FPÖ. Deze partij heeft ook een nazi-verleden.Blijkbaar gaat het in Oostenrijk zeer goed op dit moment, dus de winst van rechts-populistische partijen betekenen niet automatisch het politieke einde van een land. Het gaat om de manier hoe je met rechts-populistische partijen omgaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten