Verkoop aantal cv-ketels neemt toe, ondanks dwingende maatregelen van de overheid

Verkoop aantal cv-ketels neemt toe, ondanks dwingende maatregelen van de overheid

Het Kabinet wil graag de Klimaatdoelstellingen van Parijs gaan halen en daarom moet iedereen van het gas af. Klimaatneutrale alternatieven, of 'groene energie' wordt actief gepromoot vanuit de overheid, maar het mocht niet baten. De verkoop van het aantal cv-ketels is alleen maar toegenomen. Instanties zoals 'Natuur & Milieu' zijn heel erg verrast.

"Deze uitkomst heeft ons verrast", zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. "We moeten juist van het aardgas af. De huizen waar nu een nieuwe cv-ketel is geplaatst, zitten nog voor vijftien jaar vast aan gas. Dit is een ongewenste ontwikkeling."

Om het Parijse klimaatakkoord na te kunnen leven, heeft het kabinet in het regeerakkoord een klimaatdoelstelling opgenomen. Daaruit vloeit voort dat Nederlandse gebouwen uiterlijk in 2050 geen aardgas meer gebruiken.

Onderzocht is welke warmte-installaties in de afgelopen vijf jaar door Nederlanders zijn aangeschaft. Er is gekeken naar de verkoopcijfers van cv-ketels, warmtepompen en pelletkachels. Ook is gekeken naar het aantal aangevraagde subsidies (ISDE).

Steeg de verkoop van warmtepompen in 2016 nog met 44 procent, vorig jaar was dat nog maar 15 procent. De verkoop van cv-ketels daalde in 2016, maar steeg vorig jaar weer met 3 procent. Vorig jaar werden 425.000 cv-ketels verkocht tegen bijna 85.000 warmtepompen en bijna 14.000 pelletkachels.

Zo zie je maar dat actief en sturend beleid vanuit de overheid niet altijd werkt. Leuk dat de overheid bepaalde doelstellingen wil behalen, maar uiteindelijk zijn het de burgers zelf die een keuze moeten maken. Het enige wat de regering nu nog kan doen, is nog dwingendere maatregelen nemen. Lasten op bepaalde vormen van energie verhogen bijvoorbeeld.

In elk geval lijkt de bevolking iets minder enthousiast te zijn over het behalen van de Klimaatdoelstellingen van Parijs. Ze wil gewoon haar cv-keteltje, zoals al decennia het geval is. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, verandering kost tijd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer