'Gedode' IS-leider, al-Baghdadi, spreekt zijn volgelingen toe in audio opname

'Gedode' IS-leider, al-Baghdadi, spreekt zijn volgelingen toe in audio opname

Vorig jaar werd gesuggereerd door meerdere bronnen dat de leider van IS, al-Baghdadi, gedood was bij een aanval door de Westerse alliantie. Er is sindsdien ook niets meer van hem vernomen, maar ineens duikt er een opname op van al-Baghdadi. In een opname van drie kwartier spreekt hij zijn volgelingen toe. Het is natuurlijk nog maar de vraag of hij het echt is.

Op een website van Islamitische Staat zijn geluidsopnames gepubliceerd waarop volgens de terreurbeweging zijn leider Abu Bakr al-Baghdadi te horen is. Het zou voor het eerst in bijna een jaar tijd zijn dat al-Baghdadi weer van zich laat horen.

Het is onduidelijk of het nieuwe geluidsfragment ook echt de stem bevat van de terroristenleider. De spreker zegt dat de "heilige strijders" voor de overwinning niet afhankelijk zijn van wie de overmacht heeft in lucht of wie de meest moderne wapens heeft. De boodschap duurt 46 minuten.

Het is niet al te moeilijk om een stem na te doen, of met moderne technieken een stem te reproduceren. Het zou voor IS en jihadisten voor het moraal veel beter zijn als al-Baghdadi nog zou leven. Dus of hij het wel of niet is, de verwarring en de onduidelijkheid heeft in elk geval voor hen een positief effect. Daarnaast lijkt het alsof de jihadisten van IS steeds minder gefocust zijn op een aardse kalifaat en meer een online beweging gaan worden. Dat maakt hen alleen maar gevaarlijker.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
IS Abu Bakr al-Baghdadi Opname

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties