Britse regering geeft advies voor noodsituatie na een Brexit zonder afspraak met EU

Britse regering geeft advies voor noodsituatie na een Brexit zonder afspraak met EU

De Britten zijn nu al een tijdje bezig met de Europese Unie om afspraken te maken voor na de Brexit. Blijft het Verenigd Koninkrijk onderdeel van de douane-unie bijvoorbeeld? Wat gebeurt er met alle EU-regels? Hoe ziet het met migratieafspraken? Deze vragen worden allemaal besproken tijdens de onderhandelingen, maar het kan nog altijd zo zijn dat er over niets een afspraak wordt gemaakt. Wat dan?

De Britse regering begint met het adviseren van mensen en bedrijven over wat ze te wachten staat en wat ze moeten doen als er geen akkoord over de Brexit komt tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. Dat laat de Britse regering weten.

"Een afspraak met de EU heeft nog steeds onze prioriteit'', aldus een regeringswoordvoerder. "Maar we moeten overal op voorbereid zijn.''

Een van de redenen dat de Britse overheid met adviezen komt, is dat er veel verhalen rondgaan over wat een Brexit zonder afspraak betekent voor de Britten. "We willen laten zien dat er niet veel waar is van al die spookverhalen", verduidelijkt Raab. "Ik kijk ernaar uit om meer duidelijkheid te geven."

De media geven vooral een beeld weer van doem en verderf als er geen Brexitdeal komt, maar is dat wel zo? Het is heel moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren, aangezien het ook vooral ligt aan wat de Britten zelf gaan doen. De economie is organisch, de economie bestaat uit alle inwoners. Daar valt moeilijk een voorspelling over te maken, maar het moge duidelijk zijn dat angst een slechte raadgever is en blijft.

Het is goed dat de Britse overheid dit doet, voor zover zij iets kan doen. Het is nog niet voorgekomen dat een land de Europese Unie verlaat, dus voor niemand is het nog echt duidelijk wat er zou kunnen gebeuren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties