Verrassend: ondanks enorme verlies van PvdA en VVD vonden kiezers Rutte-II bijzonder goed

Verrassend: ondanks enorme verlies van PvdA en VVD vonden kiezers Rutte-II bijzonder goed

Voor de PvdA heeft veel moeten lijden na verkiezingen van vorig jaar. De partij is nog nooit zo klein geweest en hard afgestraft voor beleid. Tenminste, dat is wat we dachten. De resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek laten zien dat de meeste kiezers het beleid van Rutte-II best wel zagen zitten. Waar ligt het dan wel aan?

Volgens Van der Meer is de verklaring voor de verkiezingsuitslag van vorig jaar dan ook divers. Een van de oorzaken die hij noemt voor de electorale afstraffing van vorig jaar is dat de PvdA gewoon te onzichtbaar is geworden. ,,Regeringspartijen worden altijd afgestraft bij verkiezingen, zeker de partij die niet de premier levert. Daar was maar één uitzondering op in de geschiedenis. In 1998 wist de VVD onder leiding van Frits Bolkestein wél te winnen. Hij bleef zich als regeringspartij profileren. De PvdA onder Diederik Samsom omarmde juist het kabinetsbeleid van Rutte-2. Als er dan heel veel andere partijen meedoen aan de verkiezingen die wel een duidelijk profiel hebben, is het niet raar dat die PvdA-stemmers hun heil elders zoeken. Zeker omdat de PvdA al lang geen grote vaste achterban meer heeft.’’

Nu is het de PvdA en over een korte tijd is het de VVD. De zogenaamde 'kartelpartijen' hebben als gedeelde karakteristiek dat ze onzichtbaar zijn of worden. Het grijsgedraaide 'verantwoordelijkheid nemen', wat eigenlijk gewoon regeerkoorts is, zorgt ervoor dat deze partijen steeds grijzer worden. Tot op het punt dat ze volledig zullen verdwijnen door de inauthenticiteit. Het is al bij het CDA gebeurd. Die partij is toen weer terug naar hun fundamenten gegaan.

De vraag is of de PvdA wel een fundament heeft om naar terug te gaan. De sociaal-democratie lijkt haar tijd te hebben gehad en echte linkse partijen komen voor in de vorm van de SP en GroenLinks. De PvdA is gewoonweg overbodig geworden. Daar kan men niets meer aan doen. Een zinkend schip.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties