Verrassing! Asielzoeker blijkt oorlogsmisdadiger in Syrische oorlog

Geen categorieokt 25 2019, 19:00
Een 29-jarige asielzoeker is in Ter Apel opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt een oorlogsmisdaad te hebben begaan in Syrië. Hij zou namelijk lijken hebben aangerand.
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een commandant van terreurorganisatie Ahrar Al Sham, die graag 'de persoonlijke waardigheid van stoffelijke overschotten aanrandde': spelen met lijken. Volgens internationale verdragen is dat een oorlogsmisdrijf, waarop een maximale straf van levenslang staat.
Volgens het OM zouden deze misdaden zich in 2015 hebben afgespeeld en waarschijnlijk betrof het militairen van het Assad-regime, waar deze commandant tegen vocht. Hij zou op beeld, juichend met een machinegeweer, te zien zijn terwijl hij zingend de dood van deze strijders viert.
Begin oktober meldde deze commandant zich bij het azc. Omdat hij in 2015 al als asielzoeker te boek stond in Duitsland, liep hij tegen de lamp. Daar moest hij tijdens zijn asielprocedure ineens terug naar Syrië vanwege familieomstandigheden. De Duitsers hadden hem in de tussentijd bij internationale instanties gemeld, waardoor Nederland snel wist waar ze mee te maken hebben.
In Nederland is slechts één keer een teruggekeerde jihadist veroordeeld voor een (vergelijkbaar) oorlogsmisdrijf en die kreeg daar 7,5 jaar voor. Reken er dus maar op dat we vaker van dit soort berichten te horen gaan krijgen. We zijn namelijk compleet afhankelijk van geheime inlichtingen en wie weet van hoeveel jihadisten we helemaal geen weet hebben? De twee oorlogsmisdadigers uit dit verhaal werden namelijk alleen herkend vanwege YouTube-filmpjes. Niet echt een geruststellende gedachte...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten