Verrassing: kabinet investeert niet in snelwegen

Geen categorieokt 15 2014, 20:00
U en ik betalen ons blauw om in een auto te mogen rondrijden. Gebruikt het kabinet al dat geld om te investeren in de snelwegen? Nee.
Het moet niet veel gekker worden. Het wordt bijkans onbetaalbaar om nog een auto te bezitten door de hoge belastingen op het bezit en gebruik ervan, maar het kabinet gebruikt het geld dat wij verplicht afdragen aan de overheid om op de weg te rijden helemaal niet om te investeren in de Nederlandse snelwegen
De Algemene Rekenkamer zegt in een vandaag verschenen rapport dat het kabinet honderden miljoenen euro's te weinig wordt geïnvesteerd in onderhoud en en renovatie van de snelwegen. Dat gaat ten koste van onder andere de doorstroom op de wegen (immers, slechte wegen zorgen voor vertraging en ongelukken) aldus de Algemene Rekenkamer:

In 2011 bleek dat het budget van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) voor de instandhouding van de hoofdwegen structureel te laag was. Er zijn toen enkele aanpassingen gedaan, maar de Rekenkamer constateert nu dat het ministerie toen 700 miljoen euro te weinig heeft berekend voor het onderhoud tot en met 2020.

Er is sindsdien wel iets ten goede veranderd, maar:

(...) eind 2013 was er volgens de Rekenkamer nog steeds een tekort van 400 miljoen euro op achterstallig onderhoud. Een woordvoerder zei woensdag te verwachten dat dit bedrag waarschijnlijk nog verder oploopt.

Het is zo ontzettend triest wat hier gebeurt. Het kabinet wil wel de belastingen verhogen op alles en iedereen, maar de snelwegen onderhouden, ho maar. Het is een verkapte bezuiniging, zodat er elders niet hoeft te worden bezuinigd. Supertriest, want deze slappe houding op het gebied van onderhoud zorgt voor meer gevaarlijke situaties op de wegen.
Daarnaast wordt de doorstroom er alleen maar slechter op, terwijl we juist héél veel (te veel) geld betalen om naar ons werk te kunnen rijden. Zou het kabinet luisteren naar deze kritiek? Ik denk van niet. De asfaltpartij (de VVD) zal de milieu-activisten van de PvdA vast weer tevreden willen houden en dus wordt dit rapport gewoon in een la gestopt om er nooit meer naar te hoeven kijken.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten