VIDEO: Baudet laat geen spaan heel van EU-mediakeurmerk: 'Het is eigenlijk een nieuwe inquisitie!'

VIDEO: Baudet laat geen spaan heel van EU-mediakeurmerk: 'Het is eigenlijk een nieuwe inquisitie!'

Elekes Andor / Wikimedia Commons

De EU heeft onder fans van het vrije woord weinig vrienden gemaakt toen het, ten monde van hoogleraar Madeleine de Cock Buning het idee opperde om een keurmerk in te voeren voor 'echt' nieuws. Dat is niet goed gevallen... en al helemaal niet bij Thierry Baudet.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. In theorie is iedereen in Europa het daarmee eens, maar waar de theorie over zou moeten gaan in de praktijk, blijkt het nogal vaak moeizaam te gaan. Het fenomeen 'nepnieuws' wordt namelijk zó stevig misbruikt, dat het wel eens dat recht te zeggen en schrijven wat je wilt, zou kunnen gaan beperken. We schreven bij De Dagelijkse Standaard gisteren al over het knettergekke idee van hoogleraar Madeleine de Cock Buning, die namens de Europese Commissie bestrijdingsmethoden voor nepnieuws onderzoekt, en daarbij een Europees keurmerk voor echt nieuws - wat dat ook moge zijn - ziet zitten:

Als het aan de voorzitster van een EU-adviescommissie over nepnieuws ligt, dan gaat Brussel straks keurmerken uitdelen aan media die ‘echt nieuws ‘verspreiden. Dit om ze te onderscheiden van de brengers van ‘nepnieuws’.

Een aan de EU gelieerd comiteetje dat straks gaat bepalen of een bepaald medium wel voldoende ‘echt nieuws’ verspreid om een keurmerk te krijgen? Het is nu nog wat bizarre science fiction á la 1984, maar het is heel goed mogelijk dat het straks écht bestaat. En dan kunnen we landen als China en Cuba een hand geven; dan hebben ook wij een commissie die keurt of nieuwsmedia wel voldoende de correcte lijn weergeven.

Dat hele idee - wat ongetwijfeld binnenkort tot 'voorstel' zal worden verderontwikkeld - is inderdaad te griezelig voor woorden. De consequenties zijn immers enorm: krijg je als medium géén keurmerk, dan sta je in feite buitenspel. En dan moet je je dus afvragen of 'nepnieuws' berichten zijn waarin simpelweg wordt gelogen over de feiten of waar sommige partijen - lees: de EU - geen boodschap aan hebben. Thierry Baudet zit er dan ook allesbehalve naast wanneer hij dit neerzet als een nieuwe mediainquisitie:

Het lijkt erop dat ze dit echt willen gaan doen, en dan is het ontzettend gevaarlijk. Dan heb je gewoon in feite een nieuwe censuur, een nieuwe inquisitie, een Ministerie van Waarheid, dat gaat bepalen wat wél en wat niét is toegestaan in de publieke ruimte. Héél. Erg. Link.

En geef hem maar eens ongelijk: dit moeten we gewoon niet willen, om zoveel verschillende redenen. Waarvan er een hoop aan bod komen in dit interview - meer dan de moeite waard om eens te kijken - met hem en Martin Bosma (PVV):

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties