Video! Johan Derksen over FvD: 'stuitend hoe hij meneer Otten liquideert'

Video! Johan Derksen over FvD: 'stuitend hoe hij meneer Otten liquideert'

Één brok onversneden antisemitisme op de Dam in Amsterdam. Screenshot via YouTube. Auteur: Michael Jacobs

Johan Derksen laat het achterste van z'n tong zien bij Jinek. Hij heeft felle kritiek op Forum voor Democratie en met name op partijleider Thierry Baudet en zijn aanpak van de 'liquidatie van meneer Otten'.

Derksen over FvD
Hier is het fragment te zien waarin Johan zijn mening ventileert over de hele situatie:

FvD was een tegenstem voor GroenLinks voor Derksen. Nu vindt hij dat Baudet aan zelfoverschatting ten onder begint te gaan. Hierbij haalt hij de kwestie-Otten aan. En laten we eerlijk zijn, dat verloopt allemaal totaal niet chic. Ook heeft Derksen zeker een punt als hij zegt dat ieder interview 'een soort cabaretshow voor academici aan het worden' is. Dat was even leuk, maar mag wel weer wat minder.

Mijn kijk op de situatie als FvD'er
Toen ik Henk Otten ontmoette op een rondvaartbootje tijdens een FvD-bijeenkomst, kwam hij op mij over als een intelligente en integere man. Hij legde de basis voor de partij en wist slim en effectief met geld om te gaan, waardoor de groei van FvD voor een aanzienlijk deel aan hem te danken is. Baudet is eveneens zeer intelligent en heeft door zijn persoonlijkheid waarschijnlijk net zoveel bijgedragen aan die groei.

Beide heren leken mij juist een goede combinatie, vanwege de totaal verschillende terreinen op rechts die hen aanspreekt. Otten is de materialistische pragmaticus, Baudet is de navigator van het immateriële: cultuur, identiteit, wereldbeeld en levensdoel. Daarom vind ik het ook zo stuitend om te zien dat deze twee intelligente figuren elkaar op zo'n manier publiekelijk af staan te branden. Ik had liever gezien dat ze het hadden bijgelegd.

Strijd en risico
Die mogelijkheid lijkt inmiddels wel vervlogen. De strijd tussen beide heren zal nu tot het bittere eind moeten worden beslecht, omdat er niet veel tijd meer is om de vlek op hun betrouwbaarheid en integriteit weg te poetsen, hij trekt in. Waarschijnlijk betekent dit dat Otten aan het kortste eind trekt, ongeacht of hij wel of geen gelijk heeft. Wanneer hij echter gelijk heeft, schaadt dit Baudet en FvD natuurlijk enorm veel meer.

Wat te doen?
De vraag die dan ontstaat is of Baudet het vertrouwen terug kan winnen en of hij mogelijk de strategie van FvD aan gaat passen. Er heerst al langer het gerucht/de verdenking dat FvD-sympathisanten, die iets doen voor de partij, als wegwerpartikelen worden gebruikt op het moment dat hun rol is vervuld. Of dit echt zo is weet ik niet. Maar ik weet wel dat het idee dát het zo is, funest kan zijn voor de langere termijn. Baudet zou die schijn in ieder geval weg kunnen proberen te nemen door te bouwen aan een loyale groep vertrouwelingen, die (felle) kritiek mogen en durven uiten, zonder consequenties. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties