Video! Omtzigt wil weten van Rutte of Nederland het Vrije Syrische Leger gesteund heeft. Rutte weigert antwoord te geven

Video! Omtzigt wil weten van Rutte of Nederland het Vrije Syrische Leger gesteund heeft. Rutte weigert antwoord te geven

Deze vraag gaat volgens Rutte zo diep de "details" in dat je toch niet van hem kunt verwachten dat hij het antwoord paraat hebt.

Hoewel de coalitie de rangen over het algemeen gesloten houdt is er af en toe een Kamerlid dat er tóch doorheen breekt en eist dat de regering rekenschap aflegt over zijn beleid. Zoals de lezer verwacht gaat het dan om Pieter Omtzigt, de CDA'er. Zo ook gisteren toen Omtzigt in debat met premier Mark Rutte wilde dat die tekst en uitleg zou geven over mogelijke financiële steun van Nederland en andere EU-landen voor het Vrije Syrische Leger. Dat is de rebellengroepering die de stad Afrin nu in handen heeft en die gesteund wordt door Ankara.

Het is een heel normale vraag die natuurlijk prima bij dit debat paste, maar Rutte wilde geen uitleg geven. En dus verwierp hij de vragen als irrelevante "details." Je kon toch niet verwachten van hem en van andere regeringsleiders dat ze wisten of hun regering het Vrije Syrische Leger in het verleden gesteund heeft? Dat moet je maar aan de minister van Buitenlandse Zaken vragen. Rutte weet van niets.

Je reinste flauwekul, natuurlijk. Het Vrije Syrische Leger werd vanaf het begin van de Syrische burgeroorlog in het Westen neergezet als 'de gematigde Syrische oppositie.' Het is honderd procent zeker dat deze groepering inderdaad gesteund is door Europa én Amerika, en hoogstwaarschijnlijk ook door Nederland zelf. De premier zal daar wel degelijk van op de hoogte zijn omdat de Syrische oorlog al jaren een groot en belangrijk dossier is in de Nederlandse politiek. Als hij dit soort "details" niet weet moet hij vandaag nog zijn ontslag aankondigen wegens incompetentie.

Overigens heb ik wel een wat andere visie op het Vrije Syrische Leger dan Omtzigt. Wat mij betreft is het volstrekt logisch dat Turkije de Koerden van de YPG/PKK niet de vrije hand wil geven in Syrië. Het Westen had dat al van verre moeten zien aankomen. Dat ze dat niet deden zegt meer over het gebrek aan visie in Europa en Amerika dan over het beleid van Turkije. De YPG is een terroristische organisatie die al tientallen jaren op voet van oorlog verkeerd met Turkije. De Turkse regering zou gek zijn om te accepteren dat die groep een vrijhaven opzet in Syrië.

En ja, dat het er daarbij niet altijd even vrolijk aan toe gaat wat de groeperingen betreft die de YPG terugslaan (en die daarvoor ook al streden tegen ISIS en Al Nusra) is jammer, maar ook dat viel te verwachten. De verschillende Syrische groeperingen die elkaar bestrijden zijn natuurlijk allemaal geen engelen. Daar komt bij dat oorlog nooit schoon en netjes is -- zeker niet in het Midden-Oosten. In Europa kunnen we wel willen dat dit anders is, maar helaas: de werkelijkheid laat zich niet ontkennen.

Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat Rutte niet gewoon eerlijk en open antwoord moet geven op de vraag van Omtzigt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties