Video! Week van Rutte: door nieuwe maatregelen wordt NPO meer AFHANKELIJK van overheid

Video! Week van Rutte: door nieuwe maatregelen wordt NPO meer AFHANKELIJK van overheid

Minister-president Rutte hield gisteren zijn wekelijkse persconferentie om uit te leggen hoe anders het omroepstelsel in Nederland moet. De premier wil samen met zijn ministers een aantal andere zaken aan de NPO wijzigen waardoor deze nog afhankelijker wordt van de Rijksbegroting.

Een van de grootste veranderingen die de Ministerraad heeft goedgekeurd is dat de televisiezenders van de publieke omroep pas vanaf 20.00 uur reclameblokken laten zien. Het meest opmerkelijke hieraan is dat de regering er dus voor kiest om de inkomsten van de NPO te beïnvloeden door nieuwe regels in te voeren. Maar hierdoor wordt de NPO natuurlijk wel afhankelijker van het Rijk, van de overheid dus.

Het lijkt er dus sterk op dat het Rijk de NPO méér afhankelijk wil maken om de controle volledig over te nemen. Rutte noemt dit eufemistisch 'de NPO onafhankelijk maken van reclame inkomsten'. Vanaf 2020 wordt de rijksbijdrage met 40 miljoen euro verhoogd. Met het wegvallen van andere inkomsten moet de NPO het met 20 miljoen euro per jaar minder doen, zo meldt NU.nl. Het is dus snijden in de NPO, niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Maar ondertussen wordt de 'onafhankelijke' NPO dus wél meer afhankelijk van de overheid. Onder meer omdat de publieke omroep online geen advertenties meer mag tonen. De kleine beetjes waarin de NPO wél als onafhankelijke media kon opereren wordt dus verboten. Wat wél interessant is, is het feit dat de regionale zenders voortaan op Nederland 3 te zien zijn. NPO3 wordt namelijk NPO Regio.

Het lijkt er dus op dat Rutte met het plan twee dingen doet: 1) het verstoren van de huidige inkomensstromen van de NPO 2) het stroomlijnen van de NPO. Verder wil Rutte de salarissen van presentatoren inperken. De laatste doet het vast heel goed bij een meerderheid van de Nederlanders.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Mark Rutte NPO Mediawet 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties