375.000 FNV-leden deden mee aan referendum pensioenakkoord

Geen categoriejun 15 2019, 14:00
37 Procent van de FNV-leden heeft meegedaan aan het referendum over het pensioenakkoord. In totaal zijn dat 375.823 stemmers geweest. De uitslag volgt later vandaag. Dat meldt Trouw.
In Apeldoorn wordt vandaag het definitieve besluit genomen door het ledenparlement over het pensioenakkoord. Het hele akkoord hangt eigenlijk af van de FNV. Stemmen zij tegen, dan valt het hele plan in het water.
FNV heeft ongeveer een miljoen leden waarvan, op basis van de recente berichtgeving, lijkt alsof een meerderheid tegen het pensioenakkoord is. Of dat ook de mensen zijn die op zijn komen draven, zien we dus vanmiddag. Trouw bericht wel over een groepje dat heel het land is doorgereisd om naar Apeldoorn te komen. Zij vinden dat het akkoord 'het pensioenstelsel verkwanseld' en dat 'de solidariteit wordt uitgehold'. De CNV-achterban stemde al wel in met de pensioendeal.
Kritische punten zijn: de AOW-leeftijd, die in het nieuwe akkoord minder snel zal stijgen; de boete voor werkgevers om werknemers drie jaar voor hun AOW-leeftijd te laten stoppen, vervalt en; de rekenrente, waarvan vakbonden vinden dat die omhoog moet maar minister Koolmees niet voor te porren was. Die rekenrente geldt namelijk als leidraad voor de hoogte van de uitkeringen.
Peilingen lieten voorafgaand aan de beslissing een grote mate van verdeeldheid zien. De CNV is, zoals eerder aangeven, akkoord maar wist slechts 40.000 van de 260.000 leden online te laten stemmen. In welke mate FNV-leden nu op zijn komen draven is dus niet te voorspellen. De spanning is te snijden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten