Wéér zwakke en hardnekkige EU-propaganda over Russische beïnvloeding van verkiezingen

Wéér zwakke en hardnekkige EU-propaganda over Russische beïnvloeding van verkiezingen

Waar de EU en minister van Binnenlandse zaken Kajsa Ollongren (D66) al diverse keren de mond vol hadden over nepnieuws, Russische troll-accounts en beïnvloeding van stemgedrag, moeten ze nu toch íets inschikken. Ze praten nu niet meer over 'statelijke actoren' maar over 'losse en naar Rusland te herleiden bronnen'. Nonsens dus.

Een rapport van de Europese Commissie spreekt nu niet meer van een Russische desinformatiecampagne met als verantwoordelijke de Russische overheid, maar van 'meerdere losse nepberichten die naar Russische bronnen herleid zijn'. Wat dus eigenlijk neerkomt op iedere jandoedel met een troll-account en een VPN-verbinding die via Rusland loopt.

Ook Ollongren moet inschikken en stuurde de ‘evaluatie van de verkiezingen van provinciale staten, waterschapsbesturen, eilandsraden, kiescolleges en Europees Parlement’, waarin ze zegt:

“Ik heb momenteel geen aanwijzingen dat er bij onze verkiezingen door statelijke actoren grootschalig desinformatie is verspreid.”

Maar goed, wel 'Russische bronnen' dus, en wat flikten die dan zoal? Nou, vrij weinig eigenlijk:

"Zo circuleerde tijdens de verkiezingen een bericht waarin staat dat de christelijke waarden van Europa onder druk staan en dat het Europese Parlement niets doet. Deze bewering wordt gekoppeld aan het ongeluk in de Notre-Dame eerder dit jaar, waardoor er brand in de beroemde Parijse kathedraal uitbrak."

"In Duitsland circuleerde een nepbericht waarin stond dat kinderen hun kerstwensen niet meer in de kerstboom mogen hangen omdat dit in strijd zou zijn met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)."

Maar oh, oh, oh, wat verschrikkelijk allemaal! De Europese Commissie en Ollongren staan eigenlijk gewoon met lege handen te mekkeren en tonen feitelijk niets meer aan dan 'er wordt getrolled op Twitter'. Gefeliciteerd, choquerende conclusie!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties