Ook Frankrijk erkent problemen: 'haal alleen jonge IS-kinderen terug'

Ook Frankrijk erkent problemen: 'haal alleen jonge IS-kinderen terug'

Frankrijk is recordhouder van aantal afgereisde Syriëgangers. In totaal zijn er zo'n 1300 afgereisd en houden de Koerden er zo'n 450 vast in hun kampen. Van de 120 kinderen zijn er nu 27 teruggehaald. President Macron wordt echter gewaarschuwd: 'Haal alleen kinderen jonger dan acht jaar terug, de rest heeft al gevechtstraining gehad.' Via De Telegraaf.

President Macron is weliswaar voorstander van berechting in Irak voor het Franse aandeel in de Syriëgangers, hij zit wel met de kinderen in z'n maag. Oud-marinier, advocaat en oprichter van de denktank voor binnenlandse veiligheid Thibault de Montbrial, waarschuwt de president:

"Kinderen tot een jaar of acht moet je terughalen. Ze zijn waarschijnlijk beschadigd, maar kunnen op het rechte pad belanden – mits je ze goed in de gaten houdt. Oudere kinderen hebben mogelijk al gevechtstraining gehad. Zij hebben de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt en ondergaan – op video’s is te zien hoe minderjarigen wordt geleerd mensen te onthoofden. Ze mogen het proberen op levende gevangenen, en uiteindelijk lukt het ze. Ook degenen die hun vader zijn verloren en hem willen wreken, kunnen een tikkende tijdbom zijn."

Wegens zijn inzet voor het strenger straffen van Syrië- en Irakgangers, wordt hij al jaren bedreigd. Ook hij is er voorstander van dat volwassen jihadisten worden berecht in Irak. Hij vreest namelijk dat als ze in Frankrijk worden berecht, ze medegedetineerden zullen gaan ronselen. Strijders kregen vorig jaar namelijk gemiddeld slechts zeven jaar cel.

Op de vraag naar zijn standpunt over vrouwelijke jihadisten is hij ook kraakhelder. Die zijn volgens hem 'net zo gevaarlijk' en zelfs 'nog extremer in hun gedrag dan mannen'. Verstandige man, daar kan Nederland er ook wel een paar van gebruiken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties