Vier jaar geleden kreeg ze een moedervlek. Nu is ze dood. Dit is waarom haar moeder zichzelf nooit zal vergeven

Geen categoriejun 28 2016, 19:00
"Mijn dochter stierf in mijn armen. Ik bleef denken dat ik haar dood had kunnen voorkomen"
Kanker. Iedereen kent wel iemand die een dierbare is verloren aan de gruwelijke ziekte. Gelukkig worden de behandelingen steeds beter, maar nog altijd zijn er vormen van kanker waar simpelweg niets aan te doen is. Toch geeft de moeder van Freja, die op 18-jarige leeftijd overleed aan huidkanker, zichzelf de schuld van haar dochters dood. De reden? Ze had Freja beter moeten insmeren met zonnebrandcreme toen ze klein was.
De knappe Freja leed aan een vorm van huidkanker die was veroorzaakt door teveel blootstelling aan zonlicht. Met andere woorden: haar ziekte had kunnen worden voorkomen. Nu Freja op de jonge leeftijd van 18 jaar is overleden, moet haar moeder Jennifer leven met de keiharde waarheid dat ze haar dochter misschien had kunnen redden als ze vroeger beter had opgelet. Wanhopig schrijft ze:

"Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik wens dat ik terug kon gaan in de tijd om even vijf minuutjes te nemen om zonnebrandcreme op haar zachte jonge huid te smeren – ik wist niet dat het risico zo groot was. Geen moeder zou haar kind moeten zien sterven. Ik nam Freja in mijn armen toen ze haar laatste adem uitblies, en op dat moment ging er ook een stukje van mezelf dood. Je denkt nooit dat het jouw kind zal overkomen en je zou nooit denken dat de zon in Groot-Britannië sterk genoeg is om kanker te veroorzaken. Maar Freja's verhaal bewijst dat het wel zo is."

Volgens de artsen had Freja consequent teveel blootstelling gehad aan de zon. In combinatie met haar gevoelige huid had dat uiteindelijk dodelijke gevolgen. Jennifer moet leven met een schuldgevoel:

"Ik heb haar in de steek gelaten. Ik had het kunnen voorkomen. Maak niet dezelfde fout, want je zult jezelf nooit vergeven."

Vier jaar voor Freja's dood had ze opeens een moedervlek op haar rug. Eerst was hij klein en bruin, maar al snel werd hij zwart en groeide hij in formaat. Volgens de arts die de moedervlek verwijderde, was er niets aan de hand. Freja ging gewoon verder met haar leven: tripjes naar het strand, buiten in de zon liggen... Maar jaren later kreeg Freja opeens een nieuwe moedervlek, op haar arm. Ook had ze enorm last van hoofdpijn. Toen ze opnieuw naar de dokter ging, bleek dat er een tumor van vijf centimeter onder de moedervlek was gegroeid. Inmiddels was de kanker door haar hele lichaam uitgezaaid. Wat bleek? Die eerste moedervlek was een teken van huidkanker, en niet goedaardig zoals de arts eerst had gezegd.
De kanker had zich door Freja's hele lichaam verspreid, en uiteindelijk overleed ze door een agressieve hersentumor. Jennifer krijgt haar dochter nooit meer terug, maar ze hoopt dat haar verhaal een les is voor andere ouders:
"Ik vertel iedere ouder om goed op te letten als kinderen moedervlekken hebben, en om alles te doen om je familie tegen de zon te beschermen, waar je ook bent."”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten