Vieze neo-nazi's gooien stenen en flessen naar koosjer restaurant Schalom: "Verlaat Duitsland, Joodse zwijnen!"

Vieze neo-nazi's gooien stenen en flessen naar koosjer restaurant Schalom: "Verlaat Duitsland, Joodse zwijnen!"

In Chemnitz deden ze de Kristallnacht nog eens dunnetjes over.

Dat extreem-rechts steeds meer van zich laat horen wisten we al, maar de manier waarop neo-nazi's in het nieuws komen wordt met de dag schokkender. Volgens de Israëlische krant Haaretz hebben extreem-rechtse malloten namelijk onlangs een koosjer restaurant aangevallen. Ze bekogelden restaurant Schalom met "stenen en flessen."

De aanval vond plaats in Chemnitz en vond twee weken geleden plaats. Het was één van de meest serieuze antisemitische incidenten in Duitsland in járen.

Nog niet alle details van de aanval zijn vrijgegeven. Wel is bekend welk restaurant het doelwit was (Schalom), en dat het twee weken geleden gebeurde, maar nu pas bekend is gemaakt. Verder weten we dat een stel neo-nazi's gekleed in zwart het restaurant aanvielen. Tegelijkertijd schreeuwden ze: "Ga weg uit Duitsland, Joodse zwijnen!" Ook is bekend dat de eigenaar van het restaurant, Uwe Dziuballa, geweond is geraakt doordat hij geraakt werd door een steen. Het restaurant is beschadigd.

De ambtenaar die zich bezighoudt met het strijden tegen antisemitisme in Duitsland, Felix Klein, zegt dat, als het nieuws over de aanval klopt, "we spreken over een nieuwe orde van antisemitische misdrijven, die ons doen denken aan de jaren 30 van de vorige eeuw."

Ongelooflijk genoeg is het niet de eerste keer dat Schalom het doelwit is van joden-hatende neo-nazi's. Dziuballa zegt dat hij het restaurant in 2000 oprichtte, en dat het meteen onder vuur kwam te liggen. Zo werden er onder meer swastika's op geschilderd, werden er ramen ingegooid, en werd er zelfs een hoofd van een zwijn voor de deur gelegd. Dit laatste natuurlijk omdat Joden geen varkensvlees mogen eten.

De meest recente aanval van twee weken geleden duurde zo'n "tien seconden, die als een uur voelden," aldus de eigenaar van het restaurant.

Ik ben helemaal klaar met dit soort vreselijke ontwikkelingen. Dat er het één en ander mis is gegaan in de politiek -- en nog steeds -- daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Maar de opkomst van het neo-nazisme en de manier waarop veel 'rechtse' commentatoren en reaguurders dit soort groepen goedpraten is ronduit misselijk makend. Het maakt me niet uit of het een Joods restaurant is of een Halal-slager; je blijft met je poten van andermans bezittingen af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties