VN-Veiligheidsraad heft wapenembargo tegen 'het Noord-Korea van Afrika' Eritrea, op

VN-Veiligheidsraad heft wapenembargo tegen 'het Noord-Korea van Afrika' Eritrea, op

Klinkt dat even raar, de VN-Veiligheidsraad heft allerlei sancties, waaronder het wapenembargo tegen Eritrea op. Eritrea wordt ook wel 'het Noord-Korea van Afrika' genoemd. Via De Telegraaf.

In 2009 werd Eritrea ervan verdacht wapens te leveren aan terreurorganisatie al-Shabaab. Dat heeft het altijd ontkend maar was voor de Veiligheidsraad reden genoeg om sancties op te leggen.

In de jaren die volgden was het natuurlijk een flinke bende in het land, dat oorlog voerde met Ethiopië en buurland Djibouti. De afgelopen tijd heeft Eritrea echter een einde weten te maken met de conflicten en zijn de betrekkingen duidelijk verbeterd. Het land is nog steeds een autocratisch bestuurd land, maar mag dus nu weer wapens kopen en uit het isolement treden.

Of dat een goede zet is zal nog maar moeten blijken, in die landen gaat het nooit lang goed als er wapens die kant uit worden gestuurd. Om het minst of geringste vliegt de ene groepering de andere weer naar de keel. Eritrea heeft daarbij ook nog eens een eindeloos te verlengen dienstplicht, wat een van de redenen is waarom er zoveel vluchtelingen uit het land deze kant uit komen.

Mensenrechtensituaties schijnen er ook slecht te zijn, daar gaan een hoop wapens waarschijnlijk niet bij helpen dat te verbeteren. Feest dus voor Eritrea en wapenhandelaren, toenemende zorgen voor Oost-Afrika als geheel...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties