VN wil militairen bewijs laten verzamelen voor IS-verdachten, Defensie zet hakken in het zand

VN wil militairen bewijs laten verzamelen voor IS-verdachten, Defensie zet hakken in het zand

Defensie heeft het aan de stok met de Verenigde Naties. De VN wil namelijk richtlijnen opstellen voor militairen zodat ze bewijs kunnen gaan verzamelen voor IS-verdachten. Defensie heeft daar weinig zin in en zegt: ‘We zijn geen Zwitsers zakmes.’

Een rapport van de Verenigde Naties dat binnenkort verschijnt, roept ophef op. De VN hoopt namelijk militairen in te kunnen zetten om bewijs te verzamelen tegen IS-verdachten. Het moet niet gekker worden...

De VN en daaraan gelieerde organisaties proberen kennelijk kosten noch moeite te besparen om IS-verdachten maar terug te halen en hier te berechten. Zelfs levens van militairen zijn daarbij kennelijk geen zwaarwegende factor. Het is wat mij betreft volkomen logisch dat Defensie daar geen heil in ziet. Het zal maar gebeuren dat je over een maand of drie ineens hoort dat er militairen zijn omgekomen die moesten zoeken naar bewijs tegen IS-verdachten, die daardoor wegens gebrek aan bewijs vrijkomen!

En de keus van de VN voor militairen is niet willekeurig geweest. Bibi van Ginkel, verbonden aan het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) in Den Haag, noemt de conflictgebieden praktisch 'gouden bergen aan bewijsmateriaal' dat helaas te onveilig is voor opsporingsambtenaren en officieren van justitie. Het is toch totaal absurd om militairen voor zo'n doel in te zetten?! Maar wees niet betreurd! Van Ginkel ziet ook de Koninklijke Marechaussee als mogelijke optie! Mafkees.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer