Volgende fase in coronastrategie lijkt aangebroken: GGD begint met testen zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen

Volgende fase in coronastrategie lijkt aangebroken: GGD begint met testen zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen

Soni's / Shutterstock

Vanaf maandag zullen de 25 GGD'en beginnen met testen op corona bij zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen met (mogelijke) coronapatiënten werken. Dit lijkt een behoorlijke operatie te zijn, want sommige GGD'en hebben zelfs coronatest-drive-thru's.

Met speciale testfaciliteiten zorgen de GGD'en ervoor morgen klaar te staan. Vooralsnog zou het wel gaan om maximaal honderd testen per dag. De doelgroepen "(...) zijn bijvoorbeeld verloskundigen en mensen die in de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, huisartsenzorg, gehandicapten- en ouderenzorg werken. Ze moeten al zeker 24 uur klachten hebben die mogelijk duiden op het nieuwe coronavirus."

De kans zit er dik in dat het aantal testen per dag vrij snel zal worden opgeschaald. Het belangrijkste is dat dit de eerste stap van de volgende fase lijkt te zijn, want die doelgroep is op dit moment het meest van belang. Het is personeel dat in het uiterste geval mee zou kunnen helpen met het verlichten van de druk op de zorgcapaciteit.

Testen en (hopelijk op tijd) besmet personeel isoleren, beschermt ook direct de meest kwetsbaren: die andere belangrijke doelgroep. En als ziekenhuizen het de komende tijd toch alleen aan zouden kunnen, weten we direct wie er (weer) aan het werk kan (blijven). Een win-win-win dus. Als we redelijk snel op kunnen schalen tenminste, want honderd per dag is niet genoeg, zelfs niet als het om honderd per GGD zou gaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties