Volstrekt krankzinnig: bier wordt onbetaalbaar, 3 euro voor een pilsje

Volstrekt krankzinnig: bier wordt onbetaalbaar, 3 euro voor een pilsje

Je zou bijna denken dat er sprake is van kartelvorming.

Blijkbaar is de politiek niet de enige sector waar een kartel het voor het zeggen heeft. Kijk maar naar bierbrouwerijen:

De vier grote brouwers Heineken (ook Amstel en Brand), AB InBev (Jupiler en Hertog Jan), Grolsch en Swinkels (Bavaria) verhogen de pilsprijs voor het zoveelste jaar op rij, nu met gemiddeld vier procent. Daarmee is het gerstenat sinds 1 januari liefst 75 procent duurder dan in 2006: een vijftig-literfust Heineken kostte destijds ruim 84 euro, inmiddels is dat 147 euro. Dit berekent het horecavakblad Misset Horeca in een afgelopen weekeinde gepubliceerd overzicht.

147 euro betekent dat een pilsje (0,25 liter!) op een terrasje je dit jaar 3 euro (of meer) gaat kosten. Horecaondernemers zien dat liever ook anders, maar kunnen weinig anders omdat ze anders gewoon geen winst maken. En dat komt dus door al die verhogingen van de grote brouwers.

En die verhogingen... tja, die zijn toch wat merkwaardig. Zoals horecatycoon Laurens Meyer uitlegt in De Telegraaf:

"Opvallend genoeg zijn ze bij alle brouwers jaarlijks hetzelfde. Dat riekt naar kartelvorming. Telkens hangen ze een ander mooi verhaal op: natte zomer, dan weer hete zomer. Maar uiteindelijk werd geen enkel product de laatste tien jaar zó veel duurder als pils."

Dat is inderdaad een beetje gek. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat er stiekem prijsafspraken worden gemaakt... waarvan de consument dan weer de dupe is.

Maar dat zal toch niet?

Lees meer over:
Cultuur Economie schoolplein bier

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer