Voorhoeve: 'Geen luchtsteun Srebrenica vanwege geheime afspraak Frankrijk, Engeland en Amerika'

Geen categoriejun 29 2015, 14:00
Dit zet het verhaal in een heel ander perspectief.
Volgens oud-minister Joris Voorhoeve is het niet aan hem - of een ander lid van de Nederlandse regering - te wijten dat de Nederlandse blauwhelmen in Srebrenica geen hulp kregen toen Servische troepen de vallei binnen vielen. Hij beweert namelijk dat de belangrijkste leiders van de coalitie - Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika - in het geheim hadden afgesproken om de luchtmacht sowieso niet in te zetten tegen de Serviërs.
Volgens Voorhoeve werd de afspraak gemaakt na de gijzeling van Britse en Franse blauwhelmen in mei. Op verzoek van Londen en Parijs werd met de VS overeengekomen de NAVO-luchtmacht niet in te zetten tegen de Bosnisch-Servische troepen. De drie landen hielden het besluit stil.
Amerikaanse documenten waaruit dat blijkt komen maandagavond aan bod in de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen', van Human/VPRO in samenwerking met Argos op NPO2. Journalisten hebben de stukken gevonden.
Na de val van Srebrenica en de genocide van moslimmannen die erop volgde deden er al geruchten de ronde over een mogelijke geheime afspraak. Anders konden experts het gebrek aan luchtsteun niet verklaren; nou ja, behalve dan dat de Nederlandse regering het zélf had afgeblazen, wellicht uit angst om de eigen troepen werkelijk in te zetten in de strijd.
Toen Srebrenica werd aangevallen was Dutchbatcommandant Thom Karremans bereid om de burgers te beschermen. Daartoe vroeg hij verschillende malen om luchtsteun. Die bleef echter uit; zijn verzoeken werden door de top van NAVO genegeerd. Nu weten we dus waarom: er was een geheime afspraak gemaakt waar Karremans niet van op de hoogte was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten