Voorspelbaar: Burgemeester van Schiedam zegt dat bijlzwaaiende Syriër een psychose had

Voorspelbaar: Burgemeester van Schiedam zegt dat bijlzwaaiende Syriër een psychose had

Gisteren ontstond er wel een heer absurd tafereel in een wijk in Schiedam. Op een balkon stond een Syriër met een hakbijl te zwaaien, waardoor later er een arrestatieteam langskwam om de man te arresteren. In een schermutseling is er een politiehond doodgegaan en werd de Syriër uiteindelijk neergeschoten door de agenten. Er was toen al spraken van een verdenking van 'verward gedrag', ondanks dat de man 'Allahu Akbar' had geroepen. Vandaag kwam de burgemeester naar buiten met het nieuws dat de Syriër waarschijnlijk een psychose had.

De man riep ’Allahu akbar’ maar er was volgens Lamers geen sprake van terroristische motieven. De 26-jarige Syriër woont sinds 2015 bij zijn vader in Schiedam. Hij was volgens Lamers „enigszins bekend” bij hulpinstanties, maar niet vanwege grote psychische problemen.

„Integendeel zelfs. Daarom zagen we deze escalatie ook niet aankomen”, zegt Lamers. „Als het iemand is die echt verward is en grote psychische problemen heeft, dan praat je al snel over een GGZ-achtige aanpak en dan is zo iemand best wel op de radar.” De komende dagen wordt nagegaan met welke instantie de man contact heeft gehad.

Leest u dit stuk gewoon een aantal keer achter elkaar en lees dan ook even de inleiding van dit stuk. Deze man had volgens de burgemeester een psychose. Een man die niet bekend stond vanwege grote psychische problemen en op een balkon met een hakbijl zwaait en 'allahu akbar' roept. Deze man heeft dus géén terroristische motieven, maar had een psychose.

Ik moet toch echt een aantal keer knipperen vanwege deze aparte situatie, want in dit hele stuk spreekt de burgemeester zichzelf gewoon inhoudelijk compleet tegen. Hoe geloofwaardig is dit? Neen, ik zie niet overal een terroristische aanslag achter, maar dat hij een 'psychose' had terwijl hij geen zware psychische problemen had, dat is gewoonweg achterlijk. Ik ben benieuwd naar het medisch dossier, want alleen drugs zou kunnen verklaren dat hij een psychose gehad zou hebben. Zelfs dan zou de psychose op andere manieren zich tentoonstellen. Hij had sowieso al eerder bij de GGZ bekend moeten zijn en er zouden veel meer symptomen aanwezig moeten zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties