Vrij Nederland roept weer op tot een revolutie of zo, je moet in ieder geval boos worden

Geen categoriejul 11 2018, 20:00
Vrij Nederland, zo'n communistisch blad waar Correspondentlezers een stijve pipi van krijgen omdat het precies aansluit bij hun denkbeelden, maakt zichzelf weer eens belachelijk.
In het artikel gaat het over de toenemende inkomensongelijkheid. Op zich is zo'n toename geen heel groot probleem maar bij 'inkomensongelijkheid' gaan de linkse alarmbellen natuurlijk al direct rinkelen. Ze stellen dat de acht rijkste mensen samen méér hebben dan de armste 50 procent van de wereld. Daar vinden ze wat van bij Vrij Nederland!
Zo zou het aantal miljardairs met 15 procent gestegen zijn en ook dáár vinden ze wat van! Wat dan precies? Geen idee maar ze hebben het over een middenklasse die dit in stand houdt. De implicatie is natuurlijk dat dit heel erg is want rijke mensen verdienen dat geld natuurlijk niet en wij werken mee aan dit onrecht over de rug van Kongo-kindertjes die de materialen delven voor onze smartphones. Dit gaat zo een paar alinea's door.
Vervolgens blijkt de elite, in welk domein dan ook, de armen te onderdrukken en zit iedereen met een beetje geld passief langs de kant dit allemaal goed te keuren. Nét als je denkt dat er nu een alinea aankomt die aanzet tot een revolutie, krijgt het artikel een dikke uitbrander en sukkelt het in de eerste versnelling met zwarte rook richting de sloot en leest: "De belangrijkste vraag voor deze grote middengroep is wat mij betreft niet of we miljonair of miljardair willen worden, maar of we dapper durven zijn en nadenken over ons aandeel in dit systeem, of de geschiedenis ingaan als destructieve idioten."
Wat willen jullie nou, Zuckerberg afschieten en zijn fortuin over Afrika heen strooien? Het hele probleem is niet dat er zulke überrijken zijn die snel nog rijker worden, dat geld zit niet stil en ergens komt het weer in andere handen terecht. Het probleem zit hem in het feit dat er altijd een onderklasse is die zich geen weg omhoog weten te banen. Tough luck.
Dit lijkt trouwens haast een natuurwet te zijn. In verschillende domeinen heet het 'het Matteüs effect', naar een vers uit de Bijbel: 'Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen.' Zij het in financiën, populariteit, citatiescores, massa, voetbalgoals of bed partners. Succes met de omverwerping van zo'n kolos van een bevinding, Vrij Nederland!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten