Vuurwerk: wat mag er dit jaar wel en niet?

Vuurwerk: wat mag er dit jaar wel en niet?

Paul van der Bas voor De Dagelijkse Standaard

Nog een paar weekjes en de populaire nieuwjaarsnacht staat alweer voor de deur. Lekker samen proosten om middernacht en vervolgens allemaal de straat op om het vuurwerk te bewonderen of zelf af te steken. Maar hoe voorkom je mogelijke ongelukken en boetes? Precies: door exact te weten wat er dit jaar wel en niet toegestaan is. Om je op weg te helpen zetten we de regels nog een keer voor je op een rijtje.

1. Koop alleen bij erkende aanbieders

Er zijn maar genoeg Nederlanders die besluiten ‘even’ de grens over te rijden om hier vuurwerk aan te schaffen dat in Nederland niet verkocht wordt. Niet alleen is dit illegaal; het kan ook nog eens ontzettend gevaarlijk zijn. Om ongelukken en problemen te voorkomen koop je vuurwerk altijd bij bekende aanbieders; en hier hoef je niet eens altijd voor de deur uit te gaan. Je kunt vuurwerk kopen bij Vuurwerk013.nl. Zo weet je zeker dat jouw vuurwerk binnen de regelgeving in Nederland valt en je er niet zomaar teveel voor betaald!

2. Vanaf wanneer?

Net als vorige jaren mag je ook dit jaar het vuurwerk vanaf 18:00 op oudejaarsdag af gaan steken. Hoewel dit natuurlijk niet aan te raden is (zo schiet al dat mooie siervuurwerk de lucht in voordat iemand het kan bewonderen), is het officieel wel toegestaan. Houd natuurlijk wel altijd rekening met het feit dat er rondom dit tijdstip nog genoeg mensen (en vooral ook dieren) op straat zijn en met de dagelijkse gang van zaken bezig zijn. Het vuurwerk mag vervolgens tot 1 januari 02:00 afgestoken worden en moet hierna echt stoppen. Begin je te vroeg of ga je te lang door? Dan kun je een flinke boete verwachten.

3. Wanneer krijg je een boete?

Wanneer je voor de begintijd of na de eindtijd met vuurwerk betrapt wordt, krijg je een flinke boete. De boete bedraagt gemiddeld zo’n 100 euro, en geldt voor volwassenen vanaf 18 jaar. Naast het betalen van een boete moet je ook direct al je vuurwerk inleveren; en dat betekent natuurlijk dat er nog meer geld verloren gaat. Voor kinderen van 12 tot 18 jaar is er geen sprake van een boete, maar wanneer deze betrapt worden worden zij wel direct doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf.

4. Hoeveel vuurwerk?

Als particulier mag je maximaal 25 kilo legaal vuurwerk in huis hebben. Dit mag je al buiten de verkoopdagen in huis hebben, zolang het maar op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats opgeborgen wordt.

5. Waar mag je vuurwerk afsteken?

Je mag vanaf de leeftijd van 12 jaar bepaalde soorten vuurwerk afsteken (de minimumleeftijd voor het afsteken staat altijd op de verpakking) maar dit mag niet zomaar overal. Waar je wel of geen vuurwerk af mag steken wordt bepaald door de gemeente.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
vuurwerk Oud en Nieuw

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties