VVD, D66 en PvdA slaan handen ineen: partneralimentatie moet omlaag naar vijf jaar maximaal

Geen categoriejun 09 2018, 20:00
Vijf jaar? Dat is nog steeds veel te lang.
Enige tijd geleden wilden D66, VVD, en de PvdA de duur van partneralimentatie verkorten. Helaas werd het voorstel van die partijen toen totaal kapotgemaakt door de Raad van State. Die vond dat er niet voldoende rekening was gehouden met het 'feit' dat sommige vrouwen na een echtscheiding een erg grote "achterstand" op de arbeidsmarkt hebben. Je zou denken dat die vrouwen daar zelf verantwoordelijk voor zijn en dat ze dan maar aan de slag moeten voor een minder loon dan ze zouden willen, maar nee. Wat de Raad van State betreft betekent dit dat de ex-man jaren en jaren en jaren krom kan liggen om in het onderhoud te voorzien van de vrouw die niet langer gehuwd met hem wilde zijn.
Zo legt De Telegraaf uit dat er nu uitzonderingen zijn:

Daarom worden nu uitzonderingen gemaakt. Bij huwelijken langer dan vijftien jaar, waarbij degene die recht heeft op alimentatie korter dan tien jaar voor zijn of haar pensioen zit, geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Als er kinderen onder de 12 jaar zijn, is dat maximaal twaalf jaar.

Knettergek, natuurlijk, maar gelukkig wil de VVD daar bij monde van Kamerlid Foort van Oosten iets aan doen. "Ik vind het niet meer uit te leggen aan mensen waarom ze nog twaalf jaar alimentatie moeten blijven betalen aan hun ex-partner. Dat is niet meer van deze tijd," zegt Van Oosten tegen de krant voor slapend Nederland.
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is het daar mee eens en legt ook nog even uit:

"Het is voor jezelf niet goed als je langdurig financieel afhankelijk blijft van een ander als dat niet nodig is."

Dat klopt natuurlijk helemaal, maar het is wel enigszins frappant dat een PvdA'er dat ook hardop durft te zeggen. Als één partij er de afgelopen decennia voor heeft gezorgd dat mensen afhankelijk zijn gemaakt van anderen is het de PvdA immers wel. Maar goed, dat ging natuurlijk om afhankelijkheid van de staat. Dát vindt de PvdA nog altijd heel prettig (het zou me niet verbazen als Kuiken wil dat de staat geld vrij maakt voor gescheiden vrouwen om de 'schade' te 'beperken').
Maar goed, dat gevecht gaan we wel aan als het zo ver komt. Voor nu is dit in ieder geval een goede ontwikkeling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten