VVD eist hardere aanpak van drankrijders die stiekem weer autorijden

Geen categorieapr 20 2015, 19:00
Niks is erger dan een drankrijder die je kinderen overhoop rijdt.
In het kader van beter voorkomen dan genezen: de VVD eist dat automobilisten die met drank op achter het stuur kruipen veel harder worden gestraft. Er moet voortaan sneller een celstraf in plaats van een taakstraf worden uitgedeeld. Oh, en het rijbewijs mag pas terug als een verplichte afkickcursus succesvol is afgerond. Met name recidivisten - mensen die dus ook na een eerste straf gewoon weer (half)dronken autorijden - moeten het ontgelden in het VVD-plan. Via De Telegraaf:
Ze raken eerder hun rijbewijs kwijt en krijgen vaker een celstraf in plaats van een taakstraf. Het actieplan kan op het enthousiasme van de verantwoordelijke ministeries rekenen.
Het stoort de liberalen dat automobilisten die met drank op achter het stuur kruipen, zo vaak lage straffen krijgen. "De verhouding tussen recht en rechtvaardigheid en tussen dader en slachtoffer is volledig uit balans", vindt VVD-Kamerlid Visser.
Belangrijkste punt in haar plan is dat zij een streep wil door taakstraffen voor dronken automobilisten als die een ander dodelijk of zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht. Dat moeten celstraffen worden. De VVD wil dat dit in de wet komt te staan. "Het kan niet zo zijn dat slachtoffers en nabestaanden levenslang krijgen, terwijl daders fluitend de rechtszaal uitlopen."
Sowieso is het een goed idee om recidivisten niet te laten wegkomen met een taakstraf. Een celstraf is een veel beter idee, omdat het dan misschien wél tot de drankrijders doordringt waar ze mee bezig zijn en hoe fout hun gedrag is. Kijk, een glaasje drank op z'n tijd is lekker, maar dan moet je daarna niet gaan autorijden. Dat moeten we er echt inhameren bij iedere Nederlander. VVD'er Visser denkt dat het kan door harder te straffen:
Ze wil ook dat recidiverende drankrijders eerder hun rijbewijs verliezen. Nu raken ze hun rijbewijs voor twee jaar kwijt als ze binnen vijf jaar worden veroordeeld voor het rijden met meer dan 1,3 promille alcohol in het bloed. Dat promillage moet naar 0,8 en de periode waarin de automobilist in de gaten wordt gehouden wordt opgerekt van vijf naar tien jaar. Gaan ze dan nog een keer over de schreef, dan raken ze hun rijbewijs voor tien jaar kwijt.
Ik denk dat het verstandig is om drankrijders harder aan te pakken, omdat niemand zijn of haar kinderen of familieleden wil verliezen door iemand die met drank op over de straten van Nederland raast. Als deze maatregelen ook maar één aanrijding voorkomen, dan zijn ze het 100 procent waard. Snel invoeren dus, deze strengere straffen voor drankrijders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten