VVD-mastodonten gaan weer om tafel zitten met Keizer. Redt de partij haar imago?

Geen categoriemei 02 2017, 13:00
Of mag Keizer toch aanblijven?
De Volkskrant bericht dat VVD-voorzitter Henry Keizer zich vanavond weer verantwoorden mag voor zijn zakelijke praktijken:

In de VVD groeien de zorgen over de onrust rond partijvoorzitter Henry Keizer. Vrijwel alle partijgeledingen worden dinsdagavond door Keizer en partijleider Rutte op de hoogte gesteld over de ontstane situatie. Het landelijk hoofdbestuur, de regiobesturen en de fractievoorzitters in beide Kamers, Halbe Zijlstra en Ankie Broekers-Knol, komen daartoe samen in Den Haag.

Follow The Money zette de aanval in op Keizer door artikelen over een wat merkwaardige deal; hij had een uitvaartbedrijf gekocht voor een bijzonder laag bedrag en had daar ook nog wat mooie extra's aan overgehouden. De integriteitscommissie van de VVD doet nu onderzoek naar hem.
Hoewel dat onderzoek dus nog uitgevoerd moet worden liet Mark Rutte onlangs weten dat hij ervan overtuigd is dat Keizer op en top "integer" is. Maar hoe weet hij dat? FTM en andere media die de zaak kritisch volgen lijken daar heel anders over te denken. De feiten die zij boven water hebben gehaald geven je de indruk dat ze daar weleens gelijk in konden hebben. Op zijn minst is er de schijn gewekt dat er iets onoirbaars aan de hand is. Waar Rutte zijn 'kennis' over de integriteit van Keizer vandaan haalt is me dus een raadsel.
Het is dan ook niet zo gek dat er bij de rest van de partij nu tóch onrust is ontstaan, zeker omdat Keizer zich ook nog eens als een soort van mislukte sultan gedraagt:

Veel afdelingen zitten met de kwestie in hun maag: Keizer krijgt veel lof als partijvoorzitter, maar zijn optreden van de afgelopen week ontvangt kritiek. Met name het buitensluiten bij een persgesprek van journalisten van Follow the Money, die de zaak aan het rollen brachten, wordt als 'VVD-onwaardig' gezien.

In de politiek is het heel simpel: ook als Keizer niet zo fout heeft gehandeld als FTM impliceert is zijn imago nu danig aangetast. Dan heb je gewoon op te stappen als partijvoorzitter. Je moet van onbesproken gedrag zijn in die rol. Dat is hij duidelijk niet. En dus moet hij wieberen.
Nou ja, zo zou elke andere partij hiermee omgaan. Jammer genoeg is al lang bekend van de VVD dat ze zich daar veel minder druk maken om dit soort zaken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten