'VVD niet humanistisch genoeg'

Geen categorieaug 28 2012, 15:15
Oh jee, iemand, snel, bel de politie! De VVD is niet humanistisch genoeg, want de partij geeft niet genoeg geld aan ontwikkelingshulp.
Kent u het Humanistisch Verbond? Maakt u zich geen zorgen, ik ook niet. Het verbond krijgt vandaag uitgebreid aandacht van de journalistiek, omdat de VVD laag staat op de zogenoemde 'humanistische meetlat', een soort wensenlijstje van 'humanisten' (lees: D66'ers). Met het wensenlijstje wordt eigenlijk een soort stemadvies gegeven. Partijen als GroenLinks en D66 staan hoog op de meetlat, en de VVD niet. Humanisten moeten dus GroenLinks of D66 stemmen.

"Het verrast me, maar het past wel bij de accenten die de VVD nu legt," aldus Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond in Trouw.

De Vries doelt vooral op Europa, het vreemdelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking. De standpunten van de VVD op die thema's sluiten minder goed aan bij de waarden die het Humanistisch Verbond als uitgangspunt neemt voor de meetlat: vrijheid, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking en gelijkwaardigheid.

Laten we de beruchte humanistische meetlat met de standpunten van de Humanistische Alliantie er even bij pakken, dat maakt het allemaal wel zo helder. Waar scoort de VVD goed op, volgens de meetlat? Fundamentele vrijheden, scheiding kerk en staat en gelijke rechten. Prima. De VVD doet het niet zo goed op "echte zorg" en "creatief burgerschap". Okay. Ronduit 'slecht' doet de VVD het op Europa, het vreemdelingenbeleid en ontwikkelingshulp. Nog beter.
O ja, en de VVD doet het ook niet goed op het gebied van "menselijke economie". Juist. Overigens scoort de PVV het allerslechtst op de meetlat.
De VVD is eurosceptisch, de VVD staat een streng immigratie- en integratiebeleid voor en er kunnen miljarden af van het budget voor ontwikkelingshulp. Dat lijken me drie standpunten waar de gemiddelde kiezer het gewoon mee eens is. Het zegt eigenlijk alles over het Humanistisch Verbond, dat denkt dat mensen zitten te wachten op een stemadvies van een links-liberale club die jaar in, jaar uit in de marge opereert. Houd toch op, schei uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten