VVD pakt de snoeischaar alvast: tijd voor minder, minder, minder cultuursubsidies Rijksmuseum

VVD pakt de snoeischaar alvast: tijd voor minder, minder, minder cultuursubsidies Rijksmuseum

Het is ronduit van de gekken dat het bekendste en populairste museum van heel Nederland zo overdadig uit de staatsruif eet: als er één culturele instelling in gans het land is die de eigen broek kan ophouden, dan is het wel het 'Rijks'.

Het is kennelijk weer tijd voor een VVD-proefballonnetje: Kamerlid Michiel van Veen neemt zich namelijk voor om de miljoenen die ieder jaar naar het Amsterdamse Rijksmuseum te gaan, flink te korten.

Of het gaat gebeuren moeten we natuurlijk nog maar afwachten - het blijft natuurlijk de VVD - maar in theorie is dit natuurlijk reuze-aardig:

'Volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen is er echter alle reden om kritisch te kijken naar de financiën van het Rijksmuseum. „We zijn echt heel trots op de prestaties van het Rijksmuseum”, benadrukt hij. „Maar ze houden jaarlijks miljoenen over en toch blijven ze een groot beroep doen op de subsidies. Ik vind dat niet te verantwoorden naar de belastingbetaler.” Subsidiegeld dat in de toekomst over is, moet daarom elders kunnen worden ingezet.

Ter vergelijking wijst Van Veen op het Van Gogh-museum, dat ook ruim in het jasje zit en nu minder subsidie heeft aangevraagd. „Die terughoudendheid bij het verdelen van de poet is wat je mag verwachten van een bloeiend museum.”'

Van Veen heeft groot gelijk: als een museum winst draait, is het rendabel. Het kan het dus zelf z'n eigen broek ophouden - er is dan geen enkele reden om daar vanuit de belastingpot nog wat miljoenen extra heen te gooien. Dat is gewoon geldverspilling - slecht idee dus.

Uiteraard is het Rijksmuseum er als de kippen bij om tranen met tuiten te huilen. Directer Wim Pijbes noemt de terechte kanttekening van de VVD "scoringsdrang." Dat is een interessant verwijt, want het is geen inhoudelijk bezwaar tegen de feiten die de liberaal Van Veen aangedragen heeft. Het enige waar Pijbes wat op heeft aan te merken, is het feit dat dit weinig bekende Kamerlid een dadendrang heeft.

Volgens mij is dat eigenlijk alleen maar te prijzen, als politici niet alleen hun zakken vullen, maar ook iets willen maken van Nederland. Maar goed - in Pijbes' Grachtengordelland is het natuurlijk taboe om subsidies ter discussie te stellen, dus dan krijg je met dit soort low blows te maken.

Nu maar hopen dat de VVD de poot rechthoudt (tegen beter weten in, ik weet het), en we binnenkort Wim Pijbes nóg een keer kunnen laten snikken en snotteren: ditmaal niet omdat er met het plan gespeeld wordt om het Rijksmuseum te korten, maar omdat het ook echt gebeurt!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer