VVD pleit voor erkenning Libische verzetsraad

Geen categoriemrt 11 2011, 11:30
Fantastisch nieuws, natuurlijk: Libië heeft de drie Nederlandse militairen vrijgelaten. Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Met dank aan de koningin.
Het is natuurlijk bijzonder mooi voor de militairen zelf en hun familieleden en vrienden, maar ook voor de regering. Die kan nu namelijk helemaal los gaan. Rutte heeft zich moeten inhouden, maar dat is nu niet meer nodig. Nee, nu kunnen de duimschroeven aangedraaid worden. En flink ook.
VVD-Europarlementariër Hans van Baalen gaf wat dat betreft vandaag het startschot op Radio 1. "EU-leiders moeten de Libische verzetsraad erkennen als de legitieme regering" van het land, aldus de liberaal. Khadaffi heeft zijn kruit verschoten.
Gisteren erkende de Franse regering de libische verzetsraad al. President Sarkozy liet weten een ambassadeur te zullen sturen naar Benghazi, de stad die al een tijdlang in handen is van het gewapende verzet. Tevens werd de raad uitgenodigd een eigen vertegenwoordiger naar Parijs te sturen.
Het was een dappere beslissing van de Fransen (de wonderen zijn de wereld inderdaad nog niet uit). Khadaffi dreigt dan wel met terroristische aanslagen, maar we kunnen natuurlijk niet toegeven aan dat soort chantage. De man is een groot gevaar, niet alleen voor zijn eigen volk, maar ook voor het westen.
Als het aan de VVD ligt doen Nederland en andere EU-landen dus hetzelfde als Frankrijk. En dat is wat mij betreft een prima idee. Europa moet zich veel duidelijker uitspreken tegen Khadaffi. Iedere keer wachten we op Amerika - ja, de VS moet de leiding nemen, wij volgen wel. Dit keer maar niet. Als de EU enige invloed wil hebben en aanzien wil genieten in de wereld moet zij ergens voor durven te staan.
Datzelfde geldt natuurlijk voor Nederland. Al helemaal omdat Khadaffi drie Nederlandse militairen waagde te gijzelen. Dat kunnen wij niet over onze kant laten gaan. Nu ze vrij zijn gelaten hoeven we ons niet meer in te houden. Het is nu tijd om Khadaffi buitenspel te zetten.
Prima initiatief dus van Van Baalen. Nu hopen dat andere partijen (en landen) het voorbeeld van de VVD volgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten