VVD wil bijstandstrekkers aanpakken: aan het werk of leren, anders geen uitkering!

Geen categoriemaa 08 2018, 11:00
Waarom de bijstand niet gewoon beperken?
De VVD vindt het volstrekt onacceptabel is dat er nog altijd werklozen zijn die al jaren in de bijstand zitten en overduidelijk weigeren om aan de slag te gaan. Die mensen waren de VVD altijd al een doorn in het oog, maar nu helemaal. Het bedrijfsleven heeft namelijk weten dat het snel mensen nodig heeft -- en wel meteen. Bankzitters moeten dus aan de slag. En snel een beetje.

"We hebben echt iedereen nodig. Er is geen excuus meer om geen werk te accepteren."

Daarom wil hij een algemene werkleerplicht invoeren, die nu al bestaat voor jongeren tot 27 jaar. Als een bijstandtrekker een aanbod van werk of (gratis) scholing krijgt moet hij of zij dat aanbod accepteren. Wijst de persoon dat toch af dan komt zijn uitkering uiteindelijk te vervallen.
Hartstikke leuk, maar er is wel een klein probleempje: die scholing wordt betaald door de overheid. Dat is "een potje voor," aldus Wiersma. Oh ja, en wie hebben dat potje gevuld? Juist: belastingbetalers. Werkenden. Dat je een systeem van onderwijsverzekeringen invoert, soit. Maar dit? Dit is volstrekt belachelijk. Jan moet belasting betalen zodat Henk niet alleen een uitkering krijgt, maar ook nog eens omgeschoold kan worden. Volstrekt belachelijk, zeker omdat Jan zelf een gezin heeft om voor te zorgen.
En dan nog iets: met name oudere werklozen hebben het lastig om werk te vinden. Dat komt niet zo zeer doordat ze niet willen, of omdat ze geen kunde hebben, maar omdat ze simpelweg te duur zijn voor werkgevers. Hoe ouder iemand wordt, hoe meer salaris die persoon ontvangt, ook als dat verder helemaal niet verdiend is.
Dat systeem moet natuurlijk volledig op de schop gezet worden. De belangrijkste maatregel die het kabinet kan nemen is: het goedkoper maken voor werkgevers om oudere werklozen aan te nemen. Dat kan via verschillende wegen; je hoeft geen subsidie te verstrekken. Doe dat en je lost in ieder geval de werkloosheid onder ouderen al voor een flink deel op.
Wat de bijstand zelf betreft -- voor langdurig werklozen die niet 'oud' zijn -- kan er ook heel goed worden opgetreden door de bijstand te beperken. Stel er een limiet aan. Vijf jaar, acht jaar, of tien jaar. De duur is mij in principe om het even, maar het is volstrekt belachelijk dat er mensen zijn die tientallen jaren op kosten van de samenleving leven. Dat is niet nodig en ook nog eens volstrekt immoreel. Pure diefstal.
Zij die écht niet kunnen werken -- omdat ze te oud zijn, arbeidsongeschikt zijn, etc. -- kunnen terecht in een ander systeem. Maar de bijstand? Die moet zwaar beperkt en uiteindelijk zelfs afgeschaft worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten