Waar is fatsoenlijk rechts gebleven?

Waar is fatsoenlijk rechts gebleven?

De VVD is verlinkst, de PVV is onfatsoenlijk, en VNL is klein. Waar is fatsoenlijk rechts gebleven?

Gerry van der List stelt een bijzonder goede vraag: waar kunnen 'fatsoenlijk rechtse mensen' tegenwoordig nog terecht? Hij maakt duidelijk dat VNL, van Joram van Klaveren, een prima partij is, maar helaas, die club staat nu op nul zetels in de peilingen. Daar komt bij dat ze daar weer een nieuwe lijsttrekker nodig hebben. Mogelijke kiezers moeten eerst maar afwachten wie dat wordt.

Met andere woorden, er bestaat gewoon wat onzekerheid over die club, wat er ongetwijfeld de reden van is dat VNL nog niet zo groot is als de partij zou kunnen zijn.

Want fatsoenlijk rechts heeft geen enkele andere partij waar men zich thuis kan voelen:

De VVD heeft te maken met allerlei affaires. Afgelopen week nog moest Ard van der Steur bijvoorbeeld voor de derde keer in zijn korte loopbaan als minister van Veiligheid en Justitie door het stof omdat hij de Tweede Kamer niet goed had geïnformeerd. Bovendien zijn de liberalen al jaren bezig met concessies doen aan de PvdA in een ideologisch problematisch verstandshuwelijk en worden zij geleid door een weinig beginselvaste pragmaticus die deelnemen aan de regering een stuk belangrijker vindt dan het varen van een rechte koers.

En over de PVV schrijft Van der List:

Het uitwijken naar de PVV als alternatief voor de zwalkende VVD moet voor een aantal liberalen een brug te ver zijn. Het is goed mogelijk om Geert Wilders te prijzen, omdat hij met gevaar voor eigen leven zijn denkbeelden uitdraagt en sommige problemen duidelijk scherper ziet dan collega's. Tegelijkertijd moet helaas worden vastgesteld dat de PVV-leider de grenzen van de betamelijkheid blijft overschrijden.

En dat is het probleem dat rechts Nederland nu al enige tijd heeft. Op dit moment zeggen veel van dit soort liberalen weten dat ze mogelijk op de PVV gaan stemmen, maar de kans is groot dat ze zich daar in het stemhokje toch niet plezierig bij voelen. Maar wat dan? Toch maar weer de VVD? VNL? Of kan het CDA profiteren van de rechtse verdeling? Als Maxime Verhagen het daar nog voor het zeggen had zou dat vrijwel zeker zou zijn -- of zelfs Jan Peter Balkenende - maar nu is hebben veel mensen het gevoel dat de Ruth Peetooms van de wereld toch te veel invloed hebben bij de christendemocraten.

Kortom, fatsoenlijk rechts is op dit moment een weeskind.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties