Waar is Vladimir Poetin in vredesnaam? Is er een coup gepleegd in Rusland?

Geen categoriemrt 15 2015, 17:00
Hallo, Vladimir, kom eens naar buiten...
Heel Rusland vraagt zich nu al meer dan een week af waar de Russische president, Vladimir Poetin is. Al met al heeft hij zich al een dag of tien niet laten zien. Niemand hoort iets van hem, niemand ziet hem.
Een dag of twee nadat hij verdween stak het gerucht op dat hij ofwel serieuze gezondheidsproblemen had, of dat hij naar Zwitserland was gegaan omdat zijn veel jongere vriendin in het geheim een kindje op de wereld had gezet. Klonk leuk, maar iedereen wachtte op antwoorden van het Kremlin.
En iedereen wachtte... en wachtte nog maar even... en nog maar even...
We zijn nu een week verder en nog steeds hebben de Russische autoriteiten geen tekst en uitleg geven. Ja, ze hebben foto's naar buiten gebracht waarop je kunt zien dat Poetin hoegenaamd werkt, maar experts beweren dat die afbeeldingen waarschijnlijk uit 2011 komen.
Daar komt bij, zeggen critici, dat het nogal vreemd zou zijn als Poetin inderdaad een dag of tien met vakantie zou gaan omdat hij een nieuw kind heeft. De man is een autocraat pur sang die Rusland al jaren met ijzeren hand regeert. Zo iemand verdwijnt niet zomaar, zeker niet om wat privétijd met de familie te besteden.
En dus kwam de Daily Mail gisteravond laat met het volgende bericht:
Vladimir Putin is 'alive' but 'neutralised' as shadowy security chiefs stage a stealthy coup in Moscow, it was claimed last night. Former FSB chief Nikolai Patrushev was behind the plot, claimed chairman of the pro-Kremlin national Islamic Committee, Geydar Dzhemal. There have been no confirmed sightings of Putin for nine days, while in the febrile atmosphere engulfing Moscow a convoy of large trucks parked outside the Kremlin fueled rumours of a flit by the president.
Samengevat komt het erop neer dat Patrushev een coup zou hebben gepleegd - hij zou daarin gesteund zijn door andere leden van de veiligheidsdiensten, en zelfs door de man die Tsjetsjenië leidt voor Poetin. Aangezien die man echt een vertrouweling is van de president zou dat bijzonder schokkend zijn.
Volgens Dzhemal is Poetin weliswaar in leven, maar "geneutraliseerd." Dat houdt in: vastgezet in een gevangenis of in zijn kantoor.
Of het verhaal van de Daily Mail klopt? Wie het weet mag het zeggen. Wat we al wel kunnen concluderen is dat de kans erg klein is dat er een onschuldige verklaring is. Er is iets significants aan de hand.
Heeft Poetin een beroerte gehad of iets dergelijks (en ligt hij nu als een kasplantje in het ziekenhuis) of heeft Patrushev inderdaad een coup gepleegd?
Wat het antwoord ook moge zijn, één ding is duidelijk: we moeten ons ernstig zorgen maken over Rusland. Zonder Poetin wordt het daar namelijk ongetwijfeld bijzonder onrustig, wat vrijwel zeker voor instabiliteit zal zorgen in Oost-Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten