Waarom krijgt Greenpeace nog steeds overheidssteun?

Geen categorieaug 13 2010, 10:15
Twee jaar geleden stelde toenmalig CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen een belangrijke kwestie aan de kaak: de steun van de Nederlandse overheid aan organisaties die onwettige acties ondernemen. Het ging onder andere om Greenpeace, dat sinds de oprichting van de Nationale Postcode Loterij in 1989 reeds 36,1 miljoen euro bij het bedrijf heeft opgehaald. Voor dat geld biedt de organisatie u een hoop intimidatie en geweld, terwijl de Nederlandse overheid er een stempel van goedkeuring op zet.
Hoe dat zit? De Nationale Postcode Loterij moet jaarlijks 50 procent van haar inkomsten afdragen aan goede doelen. Uit het jaarverslag van 2009 blijkt dat ze die 50 procent uitermate serieus nemen. Erg scheutig zijn ze niet met hun barmhartigheid, want meer dan 50,1 procent maken ze niet over naar de Farah Karimi's van deze wereld.
De donaties mogen ze pas als afdracht rekenen als ze aan een officieel 'algemeen nut beogende instelling' zijn. Blijkens de jaarrekening rekent de Postcode Loterij hier zonder schroom Greenpeace toe, en wordt daarbij in het gelijk gesteld door het Ministerie van Financiën, dat Greenpeace in het register van algemeen nut beogende instellingen heeft opgenomen. Hoe intimidatie en geweld binnen de definitie van 'algemeen nut' passen, wordt uit de openbare gegevens helaas niet duidelijk.
In oktober 2008 wond Jan ten Hoopen zich hierover al op. Tijdens het begrotingsdebat van het Ministerie van Economische Zaken pleitte hij voor het dichtdraaien van de subsidiekraan voor fanatieke milieuorganisaties via de Postcode Loterij. Hij klopte hiervoor wel bij de verkeerde Minister aan, maar dat ter zijde. "Waar organisaties als Greenpeace en Milieudefensie willens en wetens de wet overtreden, dienen er geen subsidies te worden verstrekt (PDF)," zei de CDA'er tijdens zijn bijdrage. Charlie Aptroot (VVD) gaf Ten Hoopen volkomen gelijk:

"Hij [Ten Hoopen - R.G.] zegt dat een organisatie die de wet heeft overtreden geen overheidssubsidie meer krijgt en wordt uitgesloten van de Staatsloterij en de Postcode Loterij. In de tweede plaats zegt hij dat van Greenpeace is aangetoond dat het de wet heeft overtreden, dat het is veroordeeld. De conclusie is dus dat de CDA-fractie net als de VVD-fractie kan zeggen: subsidies en opbrengsten uit loterijen voor organisaties als Greenpeace zijn vanaf nu uit den boze en het kabinet moet dat regelen."

U mag één keer raden of het kabinet daar gehoor aan heeft gegeven.
De Nationale Postcode Loterij heeft in de daaropvolgende jaren niet alleen gewoon weer een beschikking gekregen, ze gaan nu zelfs meer overmaken naar Greenpeace dan de 2,25 miljoen die ze sowieso al over de schutting van de organisatie gooiden. Uit hun jaarverslag:

In de begroting voor 2010 is nog geen rekening gehouden met de extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij voor de periode 2010-2011. Dit geweldige bedrag van € 1,66 miljoen is bestemd voor onze internationale oceanencampagne Fighting for sustainable and equitable fisheries. De bijdrage is in februari 2010 toegekend.

Deze 'geweldige' bijdrage is, met andere woorden, een regelrechte subsidie voor beton in de oceanen. Dat is namelijk wat Greenpeace verstaat onder 'Fighting for sustainable and equitable fisheries'; levensgevaarlijke situaties op zee veroorzaken. Paul de Krom en Joop Atsma zullen deze provocatie van Greenpeace ongetwijfeld waarderen.
U als belastingbetaler trouwens ook. De Nationale Postcode Loterij hoeft namelijk geen cent vennootschapsbelasting te betalen in ruil voor de miljoenen waarvoor directeur Boudewijn Poelmann (ex-Novib) intimidatie uitbesteedt aan zijn geestverwanten bij Milieudefensie en Greenpeace. De gederfde inkomsten kunnen niet anders gezien worden dan een indirecte subsidie voor milieuterroristen. De hypocritici beweren zelf dat ze "principieel geen giften van bedrijven en geen subsidie van de overheid [accepteren]". Ehm, sorry? Als Nationale Postcode Loterij N.V. geen bedrijf is, dan ben ik een helikoptertje.
CDA en VVD toonden zich in 2008 al warm voorstander van maatregelen tegen overheidssteun voor semi-terroristische organisaties als Greenpeace via de Postcode Loterij. De PVV kennende, zal die partij zich ook niet tegen dergelijke maatregelen keren. Met hun huidige gezamenlijke kamermeerderheid kunnen we dus eindelijk de hypocriete schenen van de Nationale Postcode Loterij blauw schoppen. Ik stem alvast voor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten