Waarom Rand Paul nu al een held is

Geen categorienov 15 2014, 15:00
Rand Paul pakt een ambtenaar aan die het MKB het leven nagenoeg onmogelijk maakt.
Vaste lezers van De Dagelijkse Standaard zijn onderhand ongetwijfeld bekend met Senator Rand Paul, de zoon van de bekende libertariër Ron Paul. Zoon Rand is in politiek opzicht verstandiger dan zijn vader; hij is weliswaar voor het kapitalisme, voor de vrije markt, en voor de waarden van de Amerikaanse grondwet, maar hij presenteert het allemaal op een wat verstandigere manier, waarbij hij de leiding van de Republikeinse Partij niet al te zeer tegen zich in het harnas jaagt.
Aangezien de fans van zijn vader hem ook steunen kon Rand weleens bijzonder ver komen als hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2016 - wat hij vrijwel zeker ook gaat doen. Hij combineert de Paulinistas, leden van het establishement en - hoe kan het ook anders - Tea Partiers met elkaar.
Eén van de redenen dat met name Tea Partiers zo van hem houden is dat hij zich al-tijd hard maakt voor de vrije markt en dat ook nog eens op een behoorlijk confronterende manier doet. Hij heeft geen seconde geduld met politici en ambtenaren die hun wettelijke grenzen aan hun laars lappen. Case in point:

Rand Paul didn’t hold back in a hearing on Thursday hearing, confronting P. David Lopez who has been nominated to serve as the Equal Employment Opportunity Commission new general counsel. Paul used the hearing to lambaste the idea that the EEOC can investigate and punish businesses where a formal complaint hasn’t even been lodged against the business.

It’s something Paul called “entrapment.”

“Do you realize the downside of the unlimited nature of going after people with no complaint and what this is going to do to business?” he asked out loud, getting more fiery as he went along. “Do you not understand what we’ve got to somehow balance that we want people to have jobs?”

U moet de tijd er echt even voor nemen om de video hieronder te bekijken. Veel briljanter dan dit wordt het niet:
In deze zaak gaat het om een idioot beleid waarbij kleine en middelgrote bedrijven onderzocht worden wegens discriminatie terwijl niemand een klacht over ze heeft ingediend. Senator Paul maakt zich daar terecht boos over. Dit pas helemaal niet in Amerika; het is het gedrag van een autoritair regime dat problemen wil vinden waar er geen zijn. Een ondernemer neemt jonge mensen aan in zijn cafétje omdat die mooi parttime kunnen werken et voila: discriminatie tegen ouderen.
Zoiets zou in Nederland voor flink wat rumoer (moeten) zorgen, maar dat is al helemaal het geval in Amerika waar ze écht een broertje dood hebben aan dit soort gestapopraktijken. Rand Paul voelt dat probleemloos aan en komt dus meteen in actie - en dat op een schitterende wijze waarin hij de ambtenaar in kwestie zelf het vuur aan de schenen legt omdat hij dit soort waanzinnige bevelen opvolgt. Mooier dan dit wordt het niet in de politiek.
Hoewel Hillary Clinton de grote favoriet is voor de overwinning in 2016 kan succes voor Rand niet worden uitgesloten. Wat zou het geweldig zijn als Amerika een keer zo'n man tot president benoemt. Als senator is hij al een held, laat staan wat hij kan worden als hij het zo ver schopt.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten