Demonstranten Hong Kong komen China niet in

Geen categorienov 15 2014, 14:00
Meer democratie en vrijheid? Nope, niet voor de inwoners van Hong Kong.
Het is aantrekkelijk om te geloven in het idee dat ieder volk uiteindelijk een democratie wil én krijgt. Helaas blijkt de praktijk weerbarstiger. De ruim 7 miljoen inwoners van Hong Kong, een speciale administratieve regio van China, willen wel democratisch bestuurd worden, maar ze krijgen het niet voor elkaar.
Drie leiders van de nu al weken durende Occupy-demonstratie in het financiële district van de voorheen Britse kolonie mochten vandaag niet naar China afreizen. Ze wilden de autoriteiten in Beijing, de hoofdstad van China, aan het verstand brengen dat het communistische land de inwoners van Hong Kong meer ruimte en vrijheid moeten geven.
De demonstranten wilden per vliegtuig naar Beijing vertrekken, maar ze werden tegengehouden op het vliegveld van Hong Kong:

Op de luchthaven van Hong Kong werden hun de instapkaarten voor de vlucht naar de Chinese hoofdstad ontzegd. Hun reisdocumenten zouden niet in orde zijn geweest. Alex Chow, Nathan Law en Eason Chung zijn leden van een studentengroep die een belangrijke rol speelde in de organisatie van straatprotesten in Hong Kong die nu al een maand of twee voortduren. Ze wilden naar Peking reizen om daar in overleg te treden met premier Li Keqiang en andere Chinese kaderleden.

China wil niet buigen voor de wensen van de demonstranten. De inwoners van Hong Kong mogen in 2017 gaan stemmen voor het leiderschap van de stad, maar ze kunnen alleen kiezen tussen een handjevol door Beijing geselecteerde kandidaten. China zal voet bij stuk houden, en een harde kern van de demonstranten waarschijnlijk ook.
Waar dit eindigt? Hopelijk krijgen we geen herhaling van de gebeurtenissen van 1989, toen 3.000 tegen de Chinese overheid protesterende studenten om het leven kwamen bij een protest op het Plein van de Hemelse Vrede, maar het zou me niets verbazen als het daar uiteindelijk wel op uitdraait.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten