Wantrouwen ze ons? Stiekeme overheid houdt de verkiezingsuitslag per stembureau geheim

Geen categoriemrt 29 2017, 18:00
Transparantie? Daarvoor hoef je niet in Nederland te zijn. Amper twee weken na de Tweede Kamerverkiezingen 2017 trekt de overheid een rookgordijn op rond de totstandkoming van de definitieve uitslag, en moeten wij burgers alles maar de blauwe ogen van ambtenaren geloven.
Het zijn vreemde taferelen in een democratie: de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 zullen de aankomende maanden in veel gemeentes zullen worden vernietigd, omdat men niet bereid is de uitslagen per stembureau openbaar te maken. Toegegeven, sommige gemeenten doen wél hun best - zoals Amsterdam - maar vele anderen laten hun burgers gewoon niet weten hoe er bij hun in de wijk precies is gestemd. We moeten dat maar gaan gissen. De bekende twitteraar Seven (graag gedaan) schreef daar vandaag ook al over:
https://twitter.com/seven__/status/847029465322532864
Klinkt dat complotdenkerig? Niet per sé, maar zo'n paranoïde en gesloten beleid voeren rondom verkiezingen zorgt wel dat er vanzelf allerlei complotten als paddestoelen uit de grond gaan schieten. Dat hoef je niet van mij aan te nemen, maar luister tenminste naar hoogleraar staatsrecht Wim Voermans:

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet er bij de gemeenten op aandringen om de gegevens per stembureau alsnog te openbaren, vindt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans, die de Kiesraad adviseert. 'De digitale burger verwacht transparantie van de overheid. Daarom moeten de uitslagen ook zo volledig mogelijk worden gepubliceerd. Anders voed je complottheorieën over de verkiezingsuitslag.'"

Het beleid is nieuw en komt voort uit luiheid, want bij vorige Kamerverkiezingen kreeg de Kiesraad de digitale uitslagen nog te horen, maar uit vrees voor hackers is ditmaal alles slechts handmatig doorgegeven. Ik snap die zorg, maar het kan natuurlijk niet zo zien dat je gaat afdingen op de betrouwbaarheid van de Tweede Kamerverkiezingen. Die moet gewoon altijd inzichtelijk kunnen blijven, en niet langzaam door de papierversnipperaar gehaald worden.
Eén lichtpuntje: het Forum voor Democratie belooft zich in te zetten om te voorkomen dat dit gebeurt. Laten we hopen dat Thierry Baudet en consorten succesvol zullen zijn in dit streven. Democratie is immers een groot goed, en vertrouwen in ons politieke systeem essentieel. Als je het kan voorkomen dat wantrouwen wordt gevoed, moet je dat dus ook doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten