Wat doet Rutte? Estland tekent VN-migratiepact niet en CDU/CSU twijfelt

Geen categorienov 19 2018, 11:00
De lijst met landen die afzien van ondertekening van het Verenigde Naties-migratiepact wordt steeds langer. Een aantal van die landen behoren tot de zogenaamde usual suspects. Denk aan Oostenrijk, Verenigde Staten en Hongarije. Maar nu dus ook Estland. De Estse regering weten in een persbericht op haar website. Daarmee geven de Esten het goede voorbeeld aan kabinet Rutte III om nog vóór 10 december duidelijkheid te verschaffen over de Nederlandse positie aangaande het pact. Om het kabinet een duwtje in de juiste richting te geven hebben 20.000 burgers hun handtekening gezet onder een petitie met het verzoek niet akkoord te gaan met de inhoud van het document. Ook de partij van Angela Merkel twijfelt ondertussen.
In Estland was de regering zo netjes om nog voorafgaand aan de Marrakech conferentie op 10 en 11 december in Marokko een publiek statement vrij te geven. De Estse regering was verdeeld over het onderwerp en besloot daarom geen actie te ondernemen. Minister van Buitenlandse Zaken Sven Mikser pleitte in overleg voor ondertekening van het VN-migratiepact, maar de Minister van Justitie Urmas Reinsalu vond dat de regering niet moest tekenen. Een belangrijke les over het bereiken van een consensus, want als niet iedereen het eens is met 'waar we naar toe gaan' betekent dit dus dat je blijft staan waar je op dat moment bent. Niets doen is namelijk de nultopie en wel iets doen is dat waarover moet worden overlegd en overeenstemming bereikt. In Estland begrijpt men dat: "Door een coalitie te vormen, hebben we afgesproken dat we op een consensuele manier beslissingen nemen. Helaas werd deze consensus vandaag niet bereikt."
[caption id="attachment_213828" align="aligncenter" width="500"]Persbericht van de Estse regering (vertaald middels Google Translate). Bron: www.valitsus.ee Persbericht van de Estse regering (vertaald middels Google Translate). Bron: www.valitsus.ee. Het volledige persbericht van de Estse regering vindt u hier.[/caption]
Geen consensus over het pact en dus geen handtekening. Duidelijk. Zo makkelijk kan het zijn voor Rutte III en het zou fijn zijn als de regering laat weten wat haar positie is inzake het VN-migratiepact. Het is ondertussen al 19 november en dus begint de tijd te dringen om hierover duidelijkheid te verschaffen. Er doen ondertussen behoorlijk wat verhalen de ronde, zo luidt een gerucht dat zelfs CDU/CSU, Angela Merkels partij, twijfelt. Ook de mogelijke impact van de overeenkomst lijkt onzeker. Zo voorspelde Thierry Baudet (FvD) onlangs nog het pact juist een aanzuigende werking heeft, bijvoorbeeld vanwege het aanbieden van meertalige websites voor migranten. Wat doet Rutte?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten