'Wat een gaaf land!'. Ook voor tweeverdieners wordt Nederland steeds duurder

Geen categorieaug 17 2019, 12:00
We hebben het onze premier Rutte al zo vaak horen zeggen. Toch blijkt het keer op keer niet helemaal waar. Nederland is helemaal niet zo'n waanzinnig land. Al een tijdje 'belooft' Rutte dat langzaamaan iedereen het steeds beter krijgt. Als we de cijfers erbij pakken dan blijkt dit helemaal niet waar, het wordt alsmaar duurder in dit land.
https://www.youtube.com/embed/6jMR6idFmDs
Tja deze video, of de leus 'gaaf land' hebben we allemaal wel eens voorbij zien komen. Toch klopt er niet veel van helaas. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart constateert dat een alsmaar groter wordende groep binnen de tweeverdieners ook niet in staat is om de hoge lastendruk, stijgende prijzen en oplopende belastingdruk te 'overleven'.

Het beeld bestaat bij sommigen dat tweeverdieners een tweede en derde auto kunnen nemen en elk jaar een nieuwe keuken. Dat is echt niet zo”, zegt Vliegenthart. „Niet alleen de onderkant, maar ook de middengroepen worstelen met rondkomen. Zeker als je net te veel verdient voor toeslagen, dan lopen woonlasten snel op. Oók tweeverdieners met een modaal salaris worstelen, niet alleen met hun tijd maar ook met hun geld. Een duur dagje pretpark hakt er voor hen in.

Zo zien we dat middeninkomens het steeds zwaarder krijgen. Wanneer middeninkomens aan gezinsuitbreiding gaan doen en één van de partners minder gaat werken dan is dit een aderlating voor het gezin. Sparen? Ho maar! Hierdoor zien we ook dat de koopkracht alsmaar daalt, dit in combinatie met de prijsstijging en de lonen die niet mee groeien zien we dus dat mensen steeds kleiner wordend besteedbaar inkomen hebben.
Ondertussen houdt de regering ons een spiegel voor dat het allemaal wel goed gaat met de economie. Er wordt dan gesproken over een stijging van de economie. Toch is die stijging niet te bekennen bij de lage en middeninkomens. Die lijken het alleen maar zwaarder en zwaarder te krijgen. De combinatie van stijgende belastingen, hoge woonlasten en stijgende prijzen is een grote strop voor de middenklasse. Wat een gaaf land toch?!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten