shutterstock 695184616

Wat een gedram! Volkskrant: 'houd liever een robot dan een huisdier'

Geen categorieaug 25 2019, 12:00
De Volkskrant voelt zich weer geroepen om te vertellen wat wij wel en niet mogen doen. Wat goed en wat fout zou zijn. De Volkskrant is van mening dat het beter is om robots te nemen als huisdieren dan een leuke kat of hond. Want huisdieren nemen staat gelijk aan dierenleed. Dankjewel Volkskrant, weten we dat ook weer!
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een huisdier, dit is uiteraard desastreus voor het klimaat, milieu en vergeet niet het dierenleed. Toch fijn om te zien dat de Volkskrant ervan uitgaat dat veel dierenbezitters incompetente lieden zijn.

Robothuisdieren kunnen in de toekomst weleens een oplossing vormen voor gezinnen die een huisdier overwegen ‘omdat dat leuk is voor de kinderen’. En dan niet zozeer omdat het hun minder gedoe oplevert, maar vooral om echte dieren leed te besparen. Dieren hebben immers weinig keuze als het op het huisdierenschap aankomt.

Er zit een kern van waarheid in, toch is het misleidend om te spreken over dierenleed als er genoeg baasjes rondlopen met genoeg liefde die alles over hebben voor hun huisdier. Dieren hebben wellicht weinig keuze als het gaat om het huisdierenschap maar laten we wel wezen dat katten en honden al duizenden jaren huisdieren zijn. Ze kunnen niet ineens in 'het wild' gaan wonen.

In Nederland pleit de Stichting Animal Freedom voor een huisdierloos bestaan. Psycholoog Bert Stoop, naast oprichter van de stichting ook mede-oprichter van de Partij voor de Dieren, zegt: ‘We leven in een tijd van vrijheid en gelijkwaardigheid. Waarom gelden die waarden alleen voor mensen?’

Nu komen we bij de kwestie dierenrechten. Het is een uitermate lastig vraagstuk, hebben dieren 'recht' op onze vrijheden. Het klinkt allemaal mooi en fantastisch maar hoe kan men dit ooit in de praktijk gaan brengen. Huisdieren zijn bij lange na geen wilde dieren meer, we kunnen ze moeilijk vrij laten in de natuur.
Als het aan de Volkskrant ligt kunnen we beter in de toekomst over gaan op robothuisdieren. Ze kosten nu nog enkele duizenden euro's dus er zullen maar weinig het geld ervoor over hebben om lekker met robots te gaan knuffelen. Een huisdier blijft toch een beetje onvervangbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten