Wat een verrassing! Topambtenaren bij gemeente Amsterdam blijken zakkenvullers te zijn

Geen categoriedec 12 2019, 11:00
Het is weer eens hommeles in Amsterdam! Er is een vernietigend rapport uitgekomen, waaruit blijkt dat topambtenaren op de Stopera stiekem ordinaire zakkenvullers zijn. Zo geeft de Telegraaf aan dat deze hoge heren zich zelfs 'onaantastbaar' voelen. Zo kunnen ze niet 'boventallig verklaard' worden. Als ze dan toch moeten vertrekken, verlangen ze een bedrag van 75.000 euro.
Tien van hen zijn er zelfs in geslaagd om dat bedrag ook daadwerkelijk op hun bankrekening te mogen bijschrijven. Het waren de speurneuzen van 'de krant van wakker Nederland' die al eerder openbaarden over de vertrekregeling van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils. Nu blijkt dat hij niet de enige is met zo'n riante regeling.

"In Amsterdam werd sinds 2014 ’bij benadering’ 678.274 euro uitgegeven aan tien vertrekkende topambtenaren, soms zelfs als ze vrijwillig weggingen. Eerder werd nog gesteld dat het slechts vijf of zes regelingen betrof."

En zoals het een goed D66'er betaamt als hij als een kat in het nauw zit: hij wil 'geen commentaar' geven op deze kwestie. En dat laat hij natuurlijk niet zelf weten, maar zijn woordvoerder.
Nu blijken zelfs meerdere topambtenaren die de Stopera hebben verlaten, hun zakken te hebben gevuld. Daarbij kan onder andere gekeken worden naar het beleid in Amsterdam. Deze is dus ook verre van zaligmakend:

"Wel valt ze iets anders vreemds op: Amsterdams beleid is bijvoorbeeld dat ambtenaren in een directeursfunctie niet op straat kunnen worden gezet bij reorganisaties. Het is onmogelijk ’boventallig te worden verklaard’. „Dat was staand beleid geworden, terwijl dit eigenlijk een eenmalige toezegging was bij een reorganisatie. Daar ligt geen collegebesluit aan ten grondslag”, zo blijkt uit het rapport. Directeuren dienen ’beschermd’ te worden omdat de functie ’kwetsbaar ’ is, zo luidt een van de verklaringen van ambtenaren zelf."

Hoe is dit nu in godsnaam mogelijk?! En het ergste moet nog komen. Wethouder Touria Meliani (GroenLinks) van Personeelszaken, bleek de gemeenteraad onjuist geïnformeerd te hebben.

"Toen kritische raadsleden wethouder Meliani om opheldering vroegen werd een nieuwe, uitvoerige zoekslag uitgezet. Weken later werd gemeld dat het om zes regelingen ging. Maar nu blijkt dat ook toen de raad lang niet alle regelingen kreeg voorgelegd: in totaal zijn tien ambtenaren met zo’n 75 mille vertrokken."

En voor wie denkt dat het hele verhaal hier ophoudt, heeft het mis. De gemeentesecretaris bleek vaak een cruciale rol te spelen als er zo'n financiële vergoeding werd getroffen. Er waren zelfs situaties 'waarin de gemeentesecretaris of de directeur direct een bedrag noemde'.

"De hoogste ambtenarenbaas blijkt zonder afstemming met afdelingen die daarover gaan, deals voor te bereiden. „Daarnaast zijn er enkele situaties geweest waarin de gemeentesecretaris of de directeur direct een bedrag noemde en er feitelijk geen onderhandeling heeft plaatsgevonden.” Ambtenaren die waarschuwden voor risico’s, kregen geen gehoor."

Kortom: een alom vernietigend rapport. Ben benieuwd wanneer de Amsterdamse kiezers eens een keer 'geen gehoor' gaan geven aan de kornuiten van GroenLinks als er weer verkiezingen zijn. Dit soort gedonderjaag moet toch zo langzamerhand bij iedereen wel de keel uithangen?!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten